Lege og forfatter Erik Sveberg Dietrichs har hatt stor suksess med sin nye bok «På livets grense: Hvordan kroppen takler ekstrem natur» som kom ut tidligere i høst.

Da han i oktober skulle presentere boka og holde foredrag på Tromsø Museum, måtte arrangementet flyttes til museumssalen på grunn av stor forhåndsinteresse. Likevel kom ikke alle inn.

– Interessen var over all forventning. Det var plass til 175 personer, det kom over 200, så en god del måtte avvises i døra, sier Dietrichs.

Nå får publikum en ny mulighet til å høre historier om hva som skjer i kroppen når den blir utsatt for ekstrem kulde, varme, høyde og dybde, hvordan vi tilpasser oss og overlever under slike forhold, og om hva de klimatiske forholdene hadde å si for Roald Amundsen og Robert Falcon Scott under det såkalte kappløpet om Sydpolen for mer enn hundre år siden.

Les også: Slik takler kroppen ekstreme påkjenninger

Høydesyke og selvutført operasjon

Når han torsdag kveld inntar Polarmuseet, lover han at det ikke blir noe tørt, akademisk foredrag. Dietrichs har mange spennende fortellinger, bilder og videoklipp på lager i sitt foredrag.

– Det skal være et spennende og lett foredrag å følge. Jeg har utviklet foredraget siden forrige gang og lagt til en del, blant annet om den russiske kirurgen Leonid Rogozov. Da han på begynnelsen av 1960-tallet dro til Antarktis, fikk han blindtarmsbetennelse og måtte operere seg selv. Det klarte han, og overlevde.

Dietrichs, som til daglig jobber som lege ved Klinisk farmakologi på UNN og forsker i akuttmedisin og anestesiologi ved UiT, vil også fortelle om fotballspillerne som fikk høydesyke under en landskamp.

– Argentina spilte mot Bolivia på 3.637 meters høyde over havet da spillerne fikk høydesyke. Lance Armstrong dopet på EPO mens han sykler fjelletappene i Tour de France inngår også i foredraget.

LES UTDRAG FRA BOKA HER (for abonnenter)

Nesten utsolgt

Boksalget har gått strykende. Ikke bare har Kulturrådet kjøpt inn 700 bøker og 70 e-bøker til landets bibliotek, nå er den nesten utsolgt også.

– Jeg har bare fått gode reaksjoner på boka, og at den er innkjøpt av bibliotekene er en fin tilbakemelding å få. Den er nesten utsolgt fra forlaget, men vil komme i pocketutgave, sier Erik Sveberg Dietrichs.

Senter for norsk litteratur i utlandet (NORLA), som fremmer norsk litteratur i utlandet, har valgt «På livets grense: Hvordan kroppen takler ekstrem natur» som en av fokusbøkene de skal markedsføre mot utenlandske forlag. Utdrag fra boka er allerede oversatt til engelsk og kinesisk for å promotere den for utenlandske forlag.