Mandag setter de unge danserne seg på flyet til Oslo for å gjøre de siste forberedelsene før de skal på scenen i Scene 2, en sal med 440 seter.

Verken Vilde Jenssen (18), Thea Evenstad (18), Elisa Jacobsen (18), Finn Richard James (20) eller Nora Amundsen (18) har vært i Operaen før. Når de nå skal dit for første gang, er det for å vise seg fram som dansere.

– Vi var veldig nervøse allerede da vi fremførte det i Bodø tidligere i høst så nå er vi virkelig nervøse, sier Vilde Jensen.

– Det er veldig intenst å danse foran så mange mennesker. Det er mange følelser i sving, forklarer Finn James.

Tre dansegrupper

Talentprogrammet "På tå hev" startet i 2010 for å gi ungdommer med talent for moderne dans mulighet til å videreutvikle seg gjennom intensiv dansetrening i Operaen.

I utgangspunktet var det kun Østlandet, men så ble det utvidet og i år er for første gang Nord-Norge med. Det er plukket ut 75 dansere fra hele landet og 16 av dem er fra den nordligste landsdelen. Østlandet og Sørlandet utgjør egne grupper og skal fremføre sine koreografier under samme forestilling.

– Koreografien heter "Transit" og handler om livet som en togreise. Togstasjonene er ulike faser i livet. Kanskje går noen venner av på én togstasjon og tar et annet tog videre i en annen retning, men så kommer det alltid nye tog, forklarer James før de viser fram et utdrag fra den 12 minutter lange koreografien.

Heftig opplegg

Elevene er veldig fornøyde med å få jobbe med en danser fra Nasjonalballetten. Å øve inn en 12 minutter lang dans er mye mer omfattende enn de er vant til å gjøre. Det har vært fem samlinger med åtte timers arbeidsdager, så det har vært heftig, forteller de.

– Litt av poenget med hele prosjektet er at vi er blitt behandlet som profesjonelle dansere. Vi fikk kun ha fravær én gang eller så var det rett ut. Jeg måtte avlyse en sydenferie for å få være med, men det har vært veldig artig å få en smakebit på det profesjonelle danselivet, sier Jenssen.

Hjem til jul

Premièrenervene er helt klart til stede, men de synes også at det er vemodig at det snart er over.

– Vi har jobba hardt med dette i seks måneder og etter 21. desember så er det slutt. Da er det rett hjem for å feire jul, dét blir kjedelig, sier Evenstad og ser på de andre.

– Det blir den verste jula, nikker James og de andre ler.

Evenstad tenker tilbake og oppsummerer opplevelsen som veldig inspirerende.

– Dere er jo snart ferdige med videregående skole. Skal du gå videre i denne retningen og bli danser?

– Eh, ja, kanskje! sier Evenstad og ler høyt.