I 2011 ble det klart at åtte av byens skoler skulle bli universitetsskoler. Gjennom blant annet utveksling av personell mellom skolene og universitetet, bedre tilretteleggelse for praksisstudenter og flere samarbeidsprosjekter, skulle man løfte nivået på både skolene og lærerutdanningen. Nå følger seks av byens barnehager etter.

– Vi har utrolig gode erfaringer med universitetsskolene, og har lenge hatt et ønske om å få med barnehagene på prosjektet. Dette betyr et kjempeløft for både barnehagene og utdanningen vår. Det blir flere forskningsprosjekter og mer opplæring ute i barnehagene, hvor teori møter praksis, sier UiT-rektor Anne Husebekk.

Seks barnehager

Det nye samarbeidet omfatter i første omgang Lunheim barnehage, Reinen barnehage, Fjellvegen Barnehage, Tusseladden friluftsbarnehage, Bukkespranget naturbarnehage og Gimle studentbarnehage.

LUCIATOG: Da kommunestyret enstemmig gikk inn for avtalen, ble politikerne overrasket med luciatog i kommunestyresalen.

For å markere samarbeidet, ble kommunestyrepolitikerne på rådhuset overrasket med et luciatog bestående av barn fra alle de seks barnehagene.

– Vi har hatt et godt samarbeid med universitetet tidligere om ernæringen og fysisk aktivitet, og har bare gode erfaringer med det. At det nå blir flere slike prosjekter og at vi skal samarbeide tettere, er gull for oss, sier pedagogisk leder Anders Nergaard ved Fjellvegen barnehage.

Ny samarbeidsavtale

Onsdag vedtok kommunestyret i Tromsø en større samarbeidsavtale mellom kommunen og universitetet.

Målet med avtalen er å videreutvikle Tromsø som attraktiv by og vertskommune, samt forsterke universitetets rolle som den viktigste kompetanseinstitusjonen i landsdelen.

Ifølge avtalen inkluderer dette å styrke rekrutteringen av tilstrekkelig og riktig kompetanse til nærings- og arbeidslivet i kommunen, samt bidra til å styrke utdanningstilbudet ved UiT på relevante fagområder for kommunens virksomhet.

Toppledermøte

Avtalen skal også bidra til ny kunnskap som er relevant for kommunen gjennom forsknings- og fagutviklingsprosjekter, noe barnehagesamarbeidet er en del av.

– Vi har flere samarbeid med universitetet, men det har vært varierende aktivitet i dem. Nå satser vi for fullt for å knytte tettere bånd som vil gagne oss begge, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

Ifølge ordføreren vil det første toppledermøtet mellom kommunen og UiT gjennomføres førstkommende fredag. Der skal de to partene starte arbeidet med å utforme innholdet i det nye samarbeidet.