Finn Karlsen skrev tidligere i uka et innlegg om «skremmende opplevelser» etter venninnas tre besøk til legevakta.

Ifølge Karlsen ble venninna syk med store smerter i mageregionen og besluttet å dra til legevakta for undersøkelse.

– Hun ble sendt hjem, uten møte med lege, med beskjed om at hun hadde fått urinveisinfeksjon. Smertene ga seg imidlertid ikke, og vi bestemte oss for et nytt besøk til legevakta. Da var beskjeden «mulig gallestein», skriver Karlsen.

– Forsøkte å ringe 113

Venninna ble ifølge Karlsen på nytt sendt hjem med smertestillende medisin, før hun dagen etter bestilt hastetime hos fastlegen.

– Også der var beskjeden «mulig gallestein». Hun ble sendt hjem med samme smertestillende medisin, som fortsatt ikke hjalp. Smertene var uutholdelige. Vi ringte 113 med håp om at de kunne hente henne, slik at hun kom til sykehuset og kyndig hjelp, men de ville ikke hente henne.

Da bestilte de ifølge Karlsen legevakttime enda en gang.

– Endelig var det en lege som sendte henne til sykehuset for skikkelig undersøkelse. De konstatert gallestein, skriver han.

– Jeg ble avfeid av legene

Doris Elisabeth Walter var en av flere som kommenterte Karlsens innlegg og fortalte om tilsvarende opplevelser.

– Jeg kjenner meg igjen i de grusomme smertene, og det å bare bli sendt hjem med en «mulig» magekatarr. Det endte med at jeg ringte 113 og forlangte å få komme til nærmere undersøkelse på sykehuset, der det fort ble konstatert ei betent galleblære, skriver Walter, som utdyper overfor iTromsø:

– Jeg ble bare avfeid av legene. Jeg har vært igjennom et smertehelvete før jeg endelig ble operert og fikk fjernet galleblæra, som viste seg å være veldig betent og full av steiner.

Hun mener det er viktig at temaet kommer opp til debatt.

– Bra det kommer fram i lyset hvor mange som ikke blir tatt på alvor når de kommer til legevakta med så sterke smerter.

Kan ikke svare om rutinebrudd

I sitt innlegg stiller Karlsen spørsmål ved hvorfor allmennleger tør å sende hjem pasienter med store smerter og med antatt diagnose gallestein.

– Det er skremmende at en pasient skal gå med så store smerter i tre døgn og med en slik antatt diagnose, uten at det blir tatt tak i det, mener han.

Konstituert avdelingsleder Lisbeth Straumsnes ved legevakta kan ikke kommentere eller svare på spørsmål rundt denne konkrete saken.

– Jeg har heller ikke kjennskap til saken annet enn det aktuelle leserinnlegget, og det er derfor ikke mulig å svare på hva som kan ha gått galt, og hvorvidt det har vært brudd på våre rutiner, sier Straumsnes.

– Ofte en viss grad av usikkerhet

Straumsnes henviser mer generelle spørsmål til kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

– Jeg kjenner ikke denne konkrete saken og kan ikke uttale meg om den. Men jeg kan si at det er helt vanlig å behandle pasienter med gallesteinsanfall med smertestillende medisiner hjemme. Hvis smertene ikke gir seg og vedvarer over døgn, er det vanlig å henvise sykehus. Hvis jeg skjønner det riktig, ble det gjort også her, sier hun og understreker igjen at hun ikke kjenner denne konkrete saken.

vurdering: Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen påpeker at diagnoser ofte er heftet med en viss grad av usikkerhet.

– Hva er rutinene når en ikke sikkert kan fastslå hva som er galt med pasienter på legevakta?

– Det å stille en diagnose er ofte heftet med en viss grad av usikkerhet. Det gjøres en medisinsk vurdering, og man baserer behandling på denne. For å ivareta usikkerheten, som må påregnes, blir vanligvis pasienten bedt om å oppsøke lege på nytt hvis bedringen uteblir, sier kommuneoverlegen.