Audun Kosmo har i 13–14 år solgt juletrær ved Jekta, på vegne av broren Idar, som driver juletresalg både i Tromsø og Bodø.

Få trær igjen lille julaften

Kosmo startet salget fredag, og lørdag ettermiddag anslår han å solgt 110–120 trær.

– Det har ikke tatt helt av ennå. De fleste kjøper nok i løpet av neste uke.

EKTE tre i plast: Audun Kosmo kjører den danske edelgrana gjennom en pakkemaskin, mens kunde Lars Tore Sørensen følger spent med.

Han avslutter salget lille julaften, og da forventer han at de 300 edelgranene fra Danmark og 700 trærne fra Salten er ribbet bort.

– Vi pleier å ha noen juletrær igjen lille julaften, men det er da snakk om trær av dårlig kvalitet, sier Kosmo.

Vurdere å hogge selv

Lars Tore Sørensen gikk for dansk edelgran da han kjøpte juletre av Kosmo lørdag ettermiddag.

– Jeg pleier å kjøpe her hvert år, siden jeg alltid er fornøyd med trærne herfra, sier han.

bør være tidlig ute: Fortsatt er det mange juletrær å velge blant, men selgerne forventer at de fleste er borte innen lille julaften.

Men Sørensen har vært inne på tanken om å hogge sitt eget juletre.

– Jeg ser det er noen som tilbyr kunder å hogge tre selv i skogen. Det er jo en fin ting å gjøre som en familiegreie. Kanskje jeg gjør det til neste år.

– Tar av til uka

Merete Evensen er gartner og salgssjef ved Plantasjen, som tok inn de første juletrærne i slutten av november.

– Til nå har salget vært på det jevne, men jeg tror salget tar av til uka. Folk bør ikke vente for lenge, i hvert fall ikke til lille julaften. Vi har i flere år blitt utsolgt for juletrær 22. desember, og det forventer jeg at vi også blir i år, sier Evensen.

– Jeg merker en økning av plasttrær. Færre kjøper ekte trær enn tidligere. Det sårer jo et gartnerhjerte, sier hun og ler.

– To tre en tendens

Gartneren ser en trend innen plasttrær ved at tromsøværinger tenker mer på kvalitet enn tidligere.

– Folk vil ha et tre som ser mest mulig ekte ut. Billigvariantene går ikke like fort unna som før. Det samme gjelder ekte trær. Kundene kjøper de største og dyreste edelgranene vi har.

– En annen trend er at folk kjøper to juletrær. De ønsker å ha et plasttre inne og et ekte tre ute. Da bruker folk å kjøpe ett dyrt og et billigere tre nummer to.