UNNs personalavdeling opplyser at det i løpet av 2017 er registrert tre varsler som retter seg mot seksuell trakassering.

– Tror det er mørketall

– Det er ikke noe spesielt ved det. Vi er en stor organisasjon med over 7.000 ansatte og har likevel bare noen få tilfeller. Vi har heller ikke hatt noen økning etter #MeToo-kampanjen, sier direktør Tor Ingebrigtsen.

– Men er det ikke spesielt nettopp at det er så få tilfeller i en så stor organisasjon?

– Det kan du si. Jeg tror også det er mørketall. Men hvor store de er, har jeg ingen formening om.

– UNN har mange avdelinger i Nord-Norge. Har disse sakene skjedd i Tromsø?

– Hvor det har skjedd, verken kan eller vil jeg svare på, sier sykehusdirektøren, men han bekrefter at tilfellene ikke nødvendigvis har skjedd i Tromsø.

Det siste varslet kom torsdag. Sakene er nå under oppfølging.

Oppfordrer til å svare ærlig

UNN vil ikke gjøre en egen kartlegging av omfanget av seksuell trakassering i organisasjonen, men i februar neste år gjennomføres en ny, nasjonal medarbeiderundersøkelse blant helsearbeidere i Norge.

Her vil ett av spørsmålene handle om ansattes opplevelse av mobbing og trakassering på arbeidsplassen.

Torsdag orienterte sykehusdirektøren om undersøkelsen under et møte med de ansatte.

– På møtet gjorde jeg det klart overfor de ansatte at vi har nulltoleranse for seksuell trakassering i UNN. Jeg gjorde dem også oppmerksomme på at vi skal ha den nye undersøkelsen ForBedring i februar, og jeg oppfordret alle til å svare på den i henhold til virkeligheten.

TROR DET ER FLERE ENN TRE: Administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ved UNN tror det finnes mørketall, men vil ikke spekulere i hvor omfattende de er. Arkiv

Tar en ekstra runde

Sykehusdirektøren sier ledelsen nå tar en ny gjennomgang av rutinene rundt varsling av trakasseringssaker.

– Vi har forbedret varslingssystemet jevnt og trutt de siste årene og mener vi har gode rutiner. Personalavdelingen tar nå en ekstra runde og går gjennom systemet for å se om det ivaretar våre ansatte godt nok på akkurat dette feltet.

– Må unngå gapestokk

MENER DET GJØRES ET GODT ARBEID: Einar Rebni. foretakshovedverneombud ved UNN og leder for arbeidsmiljøutvalget (AMU).

Med kombinasjonen av MeToo-kampanjen og økt åpenhetskulturen tror han det kan komme flere saker på bordet i tiden fremover.

– Det er bra. Samtidig må vi passe på. Vi må diskutere hvor grensen skal gå, så vi ikke får en gapestokkmentalitet der det oppstår masse rykter og anklager rundt saker uten substans.

Mener samarbeidet er godt

Rebni bekrefter at det er blitt jobbet godt med varslingssystemet det siste året, der også AMU har hatt en sentral rolle.

– Vi mener vi har klart å skape gode rutiner, men det er viktig å se på om de er tilstrekkelig for god oppfølgning rundt seksuell trakassering. Vi har fokus på åpenhet og har jobbet godt med å få forbedret og oppdatert rutinene rundt trakassering generelt.

Fredag møtte han UNN-ledelsen og hovedtillitsvalgte i organisasjonen. MeToo-kampanjen og seksuell trakassering var blant temaene.

– Vi hadde en god diskusjon, og ledelsen gir gode signaler på at saken skal følges opp grundig. Jeg mener vi har et godt samarbeid på foretaksnivå. Nå er utfordringen å få relevant informasjon formidlet ut i organisasjonen, mener Rebni.