Men allerede nå melder varaordfører Jarle Aarbakke (75) at han ikke planlegger å be Arbeiderpartiet og velgerne om fornyet tillit.

– Med mindre noe veldig rart skulle skje, vil jeg ikke ta gjenvalg. Men man skal aldri si aldri. Jeg trodde jeg var ferdig med det store offentlige livet etter 12 år som rektor ved UiT, men det var ikke tilfelle, sier Aarbakke.

Har vært ordfører

Aarbakke var ordfører i kommunen første året etter valget, mens Kristin Røymo var byrådsleder. Da kommunen gikk over til formannskapsmodell 1. juli 2016, ble Røymo ordfører, mens Aarbakke ble varaordfører.

– Å ha gjort tjeneste på vegne av samfunnet er viktig, og jeg har tatt det med meg. Likevel må man til enhver tid være kritisk, og spørre om man fyller en funksjon – og man må spørre seg om det finnes andre som er mer egnet til å fylle posisjonen, slik at man også kan sikre rekruttering til fremtiden.

LES OGSÅ: Brage Larsen Sollund gir seg som heltidspolitiker

Aarbakke berømmer sine partikollegaer i Arbeiderpartiet.

– Vi har flere dyktige politikere i alle alderssjikt. Noen er midt i livet, som Røymo og Jarle Heitmann-generasjonen. Så har vi noen veldig unge, som allerede har en del erfaring, som går inn i et annet yrkesliv, sånn som Brage Larsen Sollund og Ragni Løkholm Ramberg. Jeg tror det er veldig klokt av dem å gå til annet yrkesliv, og begge er fantastiske politiske talenter.

Aarbakkes oppfordring

Varaordføreren har en klar oppfordring til nominasjonskomiteen.

– Det er viktig å ha et bredt aldersspekter under nominasjonen. Alder og erfaring krysser ofte politiske partigrenser.

LES OGSÅ: Disse kan bli ny gruppe- og komitéleder etter Brage Sollund

Han vil ikke si noe om hvem han håper på som sin etterfølger.

– Det jeg derimot vil si er at det er masse dyktige folk i Arbeiderpartiet. Det har andre parti også, tidvis til stor ergrelse for oss, og andre ganger til stor glede, forteller Aarbakke.

– Håper du Røymo stiller til gjenvalg som ordfører?

– Her skal jeg uttale meg diplomatisk: Kristin er en betydelig politiker, og det ville vært ethvert partis ønske å ha henne med videre.

Muligheter

Aarbakke trekker særlig fram «Arven etter Nansen» som et av det viktigste prosjektene som han har jobbet med i sin offentlige og politiske karriere.

– Jeg startet med det da jeg var rektor, og å nå se at det nå finansieres er gledelig for en gammel-rektor. Det er fantastisk å se på at det faktisk skjer. Vi vet ingenting om det som skjer i polhavet, men det skal vi nå forske på.