I anledning jubileet har flere privatpersoner, advokatfirma og jusavdelinger gått sammen om et spleiselag for å feire Gatejuristens tiårsjubileum. Nina Walthinsen er daglig leder hos Gatejuristen. Hun har ikke visst noe som helst om aksjonen før hun fikk beskjeden tirsdag formiddag.

– Nei, det er ikke sant! Jeg blir litt rørt, sier hun når hun får vite om innsamlingsaksjonen som har foregått i all hemmelighet.

TÅRER: Tårene sitter løst hos både Walthinsen og Ramberg da pengene ble overrakt.

Frivillighet

Det er advokat og Ap-politiker, Ragni Løkholm Ramberg, som har tatt initiativet for innsamlingen. Hun har også vært mangeårig frivillig hos organisasjonen.

– Gatejuristen har en ubestridt status i Tromsø. Alle er enig om at de gjør en utrolig viktig jobb. Og etter en heftig høst, med foreslåtte kutt. Men nå tror jeg engasjementet vi har sett i høst betyr at vi er ferdig med «overlevelsesrundene», sier Ramberg.

Gatejuristen får i dag støtte fra kommunen, fylkeskommunen og staten. De to sistnevnte la i år inn store kutt for Gatejuristen, men begge kuttene ble i siste liten reversert.

Glemte jubileet

Spleiselaget kommer godt med, ettersom Gatejuristen ikke hadde lagt av penger til feiring selv.

– Da vi søkte om midler fra justisdepartementet glemte vi av jubileum, så vi har ikke penger til det i driftsbudsjettet vårt, så dette var virkelig flott. Nå har vi holdt på i ti år, og vi er kommet for å bli. Det er virkelig noe å feire, sier Walthinsen.

Akkurat ti år

Jubileet skal feires med bidragsytere og advokatstanden i byen i oktober.

– Vi hadde første saksmottak 2. oktober 2008, så det blir akkurat ti år. Det tar litt tid å planlegge, og da skal vi invitere advokatstaben, justisministeren og viktige bidragsytere gjennom disse årene, kanskje og faglig og underholdning i tillegg, sier hun.

Flere bidrag

Walthinsen har en høy stjerne i juristmiljøet i Tromsø.

– Alle som har bidratt med penger trekker fram den viktige jobben Gatejuristen gjør, og alle trekker særlig fram innsatsen til Nina Walthinsen, sier Ramberg.

Ramberg har selv vært frivillig hos Gatejuristen siden 2009, året etter de åpnet.

– Jeg tror det er bra for folk i advokatstaben å se denne siden av samfunnet på nært hold. Man ser folk få avslag på ting de åpenbart har krav på, og det kan være veldig frustrerende, sier Ramberg, som legger til at folk ennå gjerne må komme med flere bidrag til Gatejuristens feiring.