Tidligere i år meldte flere andre energiselskap i resten av landet at de ville øke nettleia, og nå kommer samme beskjed fra Troms Kraft.

– Vi velger å øke nettleia inn i 2018. Hovedårsaken er økte kostnader i sentralnettet som går gjennom hele landet. De har et stort investeringsprogram som berører oss direkte, mellom Ofoten og Hammerfest. Det er milliardinvesteringer som vi blir påført, og som vi dessverre må ta videre til kundene, sier administrerende direktør i Troms Kraft Nett, Erling Dalberg.

Økning

Nettleie er en avgift som går til de lokale nettselskapene, for kostnaden med å frakte strøm og drifte og vedlikeholde strømnett. Nettleia utgjør i snitt 1/3 av strømregningen til en gjennomsnittlig husholdning.

Nettleia består av to deler, eller ledd- et fast ledd og et energiledd.

Fastledd er noe alle betaler uavhengig av strømbruk. Den øker Troms Kraft nå fra 1.342 til 1.600 kroner årlig, mens energileddet øker fra 18,8 øre til 20,8 øre per kilowattime (kWh). Energileddet er basert på strømbruk. Landsgjennomsnittet for energileddet ligger på rett under 30 øre per kWh.

– Lavere enn resten av landet

For en vanlig husstand vil nettleia øke med 450 kroner i året.

– Det er ikke mye, og vi ser at andre øker betydelig mer enn hva vi gjør. Vi jobber for å holde kostnadene nede og vi har faktisk en av de laveste nettleiene i landet, sier Dalberg.

Av nettleien går 45,8 prosent av inntektene til Troms Kraft Nett, 41,4 prosent går til staten, 11,5 prosent går til Statnett mens 1,3 prosent går til eiendomsskatt til Tromsø kommune.

Nye strømmålere

Dalberg trekker også fram at Troms Kraft nå får installert nye strømmålere, såkalte AMS-målere, i alle husstander.

– Ved å ta i bruk AMS-målere tror vi at vi vil greie å gjøre mer riktige investeringer, og ikke investere for tungt for tidlig, som vi kanskje har gjort tidligere. Nå vil vi få oversikt over faktisk forbruk, og vi må ikke bruke teoretiske modeller som vi har måtte basere oss på før. Dette gjør at vi i fremtiden vil kunne redusere investeringsnivået i forhold til om vi ikke hadde hatt AMS målere. På denne måten søker vi å holde nettleien så lav som mulig, sier han.