– Vi har invitert alle danseklubbene i Nord-Norge til å komme med innspill om Dansens Hus Nord. Det finnes ikke noe tilsvarende i Norge, sier Gunnar Albrigtsen, leder i Norges Danseforbund region Nord-Norge.

Våt drøm

SAMLE ALLE DANSERE: Norges Danseforbund region Nord-Norge jobber for å samle alle danseklubbene under samme tak i Tromsø. Her danser Trude Iren Hagen-Holthe og Stein Vik i Tromsø Salsaklubb. Foto: Toril Lisbeth Johansen

Danseforbundet har 17 klubber fra Mosjøen i sør til Kirkenes i nord, med til sammen rundt 2.000 medlemmer. Ikke alle danseklubbene er medlemmer, derfor er potensialet for antall deltakere i et Dansens Hus Nord adskillig større.

– Vi ble spurt av Troms Idrettskrets i begynnelsen av oktober om hva vi synes om ideen Dansens Hus Nord. Det har vært en våt drøm og noe vi har snakket om i sosiale settinger, men det har aldri vært satt på dagsorden, sier Albrigtsen.

Han viser til at dans er en idrett i fremgang. I år er det startet rundt 30 prosent flere nye klubber i Nord-Norge i år, blant annet DanceLab i Tromsø, Balance i Mosjøen og Steps i Sandnessjøen.

Første gang i Norge

Saken er tatt opp med hovedstyret i Norges Danseforbund i Oslo. Nå jobber danseforbundet med å få alle klubbene på banen, og komme med synspunkter på forslaget.

– Alle er invitert, også de som ikke er medlemmer i Norges Danseforbund. Vi har fått aksept fra sentralt hold for det vi ønsker å gjøre. Dette har ikke vært gjort før i Norge. Dansens Hus i Oslo kan ikke sammenlignes, det er mer en scene for profesjonelle dansere.

Opp til klubbene

Stedsvalget er ikke hundre prosent spikret, mye er opp til hvilke tilbakemeldinger som kommer inn. Tromsø peker seg imidlertid ut som et ønsket sted for Dansens Hus Nord av flere grunner.

– Det er mange danseklubber i Tromsø, og det er gode kommunikasjoner. Bodø vil også være med på prosessen, og Dansens Hus kan være plassert flere steder. Det er opp til klubbene hva de ønsker, sier Gunnar Albrigtsen.

Samle danseklubbene

De mange danseklubbene i Tromsø er spredt omkring i egne lokaler. Håpet er at Dansens Hus Nord skal kunne samle også disse under samme tak.

– Det er minst ti danseklubber i Tromsø, av dem er fire medlem i danseforbundet. Det finnes både klubber innen salsa, swing, hiphop og tango. Klarer vi å samle alle, vil de ulike klubbene kunne dra veksler på hverandre. Kanskje blir noen fristet til å prøve flere dansestiler enn den de har danset tidligere, når vi samles under ett tak. Slike synergieffekter vil være mulig å oppnå, på tvers av dansestiler. Jeg vet selv om dansere som har danset swing/west coast swing; som har tatt kurs i hiphop for å prøve nye ting, og motsatt vei.

Følere ute

Ifølge Gunnar Albrigtsen vil prosessen med å etablere et Dansens Hus ta tre til seks måneder, og at målet er å realisere prosjektet senhøsten 2018 eller i løpet av 2019.

– Vi har følere ute og har fått innspill på aktuelle lokaler. Vi vil gå mer aktivt ut når det er forankret i klubbene. Vi har lyst til å ha klubbene med fra dag én. Dette skal være et hus for klubbene, da må de være interessert, sier regionlederen.