Flere av de ulike politiske partiene i Troms møttes torsdag på initiativ fra Aps stortingsrepresentant Cecilie Myrseth for å diskutere MeToo-kampanjen, en kampanje hvor kvinner har stått fram i ulike arbeidsmiljøer og fortalt sine historier om seksuell trakassering.

– 11 politikere fra partiene Ap, Høyre, SV, Rødt, MDG og Venstre var samlet for å diskutere kampanjen, og for å utveksle erfaringer og problemstillinger, sier Myrseth.

– Dette handler om makt, og om personer som utnytter posisjonene sine. Slik skal det ikke være, og det skal være trygt å varsle for dem som opplever trakassering, legger hun til.

Definisjoner

Flere av politikerne trakk fram at det er usikkerhet, særlig blant ungdomspolitikere, knyttet til hva seksuell trakassering egentlig er, og hvor linjene går.

– Mange skjønner faktisk ikke før lang tid etterpå at de har blitt utsatt for overgrep. Derfor er det viktig å snakke med ungdomspolitikerne slik at de skjønner hvor grensene går, sier SVs Katrine Boel Gregussen, og fortsetter:

– Konsekvensen av seksuell trakassering er at færre kvinner deltar i politikken. Det er et demokratisk problem. Jeg vet om kvinner som har trukket seg ut av politikken på grunn av at de har blitt utsatt for seksuell trakassering. Det skal ikke være sånn.

Gregussen mener også at det er for mye alkohol på store politiske møter, som kan bidra til å skape uakseptable situasjoner.

LES OGSÅ LEDEREN: Har #MeToo-opprullingen gått for langt?

Maktpersoner

Anne Berit Figenschau er leder i Tromsø Høyres kvinnenettverk. Hun har lenge engasjert seg for å få flere kvinner inn i politikken.

– Retningslinjer i slike saker er en ting, alle har retningslinjer. Men dette handler om kultur, og hvordan retningslinjene følges opp i praksis. MeToo-kampanjen handler om maktpersoner som utnytter posisjonen sin ved å drive med seksuell trakassering, sier Figenschau og legger til at hun synes initiativet til møtet er prisverdig av Myrseth.

Må avsettes

Hennes partifelle Vanja Terentieff, som er daglig leder for Høyres Nord-Norgeskontor, mener partiene må tørre å ta grep når situasjoner oppstår.

– Maktmennesker som utnytter posisjonen sin til seksuelt å trakassere andre må bli avsatt. Vi må tørre å være tydelig og si til de det gjelder at «du er ikke ønsket», er beskjeden fra Terentieff.

Figenschau legger til:

– Ja, selv om det er stjernespilleren din.

Rødt og SV trakk fram at både kvinner og menn har separate møter i forkant av store møter, for å snakke gjennom problemstillinger knyttet til seksuell trakassering.

Møtes igjen

Politikerne ble enig om et nytt tverrpolitisk møte om temaet på nyåret, hvor også ungdomsorganisasjonene til partiene vil bli invitert.

Terentieff og Myrseth bekrefter at både Høyre og Ap har hatt saker som omfatter ulike grader av seksuell trakassering som har blitt varslet om de siste årene i sine fylkeslag.