I 1977 besøkte Daleng de innsatte på Tromsø fengsel på julaften for første gang. Siden da har det blitt en tradisjon.

– Det hele startet med at jeg tenkte på om det var noe jeg kunne gjøre for å gjøre hverdagen lysere for de innsatte. Da jeg besøkte dem så merket jeg at det betydde veldig mye for dem. Det er mange der som har det vanskelig, forteller Daleng.

– Stort lyspunkt

Det er i regi av Røde Kors at Daleng kommer på besøk til de innsatte i fengselet.

– Kan man sette ord på hvor mye det betyr for de innsatte at dere kommer på besøk?

– Det betyr veldig mye for dem. Det er mange som har det tøft i fengselet, så det er et stort lyspunkt for dem at vi kommer, sier Daleng.

– Hver julaften er vi med på gudstjeneste i fengselet også besøker vi de innsatte på de forskjellige avdelingene.

Daleng er også med på å gi ut julegaver til de innsatte.

– For mange er dette den eneste julegaven de får. Det er ikke hemmelig at flere av de innsatte ikke har verken familie eller venner.

– En stor ildsjel

Berit Salvesen, fengselsleder i Tromsø fengsel, er meget glad for at Daleng tar seg tiden til å besøke de innsatte på julaften hvert år.

– Hun er en stor ildsjel, og det er stort å prioritere fengselet år etter år på en dag som i utgangspunktet skal tilbringes med egen familie. Det er ikke mange som har den «gutsen» som hun har, og fengselet setter stor pris på at hun bruker tiden sin på å besøke de innsatte år etter år.

GIR SEG IKKE: Selv om Åshild Daleng har «jubileum» i år, så har hun ingen planer om å gi seg. Foto: Ronald Johansen

Røde Kors bruker å besøke de innsatte flere ganger i året.

– Det er ikke bare i julen at visitorene er på besøk. De besøker innsatte hele året og er spesielt viktig for innsatte som ikke har slektninger som kommer på besøk. Da blir det fort lange dager. Den gleden de innsatte viser når visitorene kommer og spesielt i julen, er veldig stor, sier Salvesen.

Stopper ikke enda

Denne julaften besøker Åshild Daleng de innsatte i Tromsø fengsel for 40. året på rad, og hun har ikke tenkt å gi seg enda.

– Så lenge jeg har hodet klart så kommer jeg til å fortsette.

– Jeg gjør det siden det er godt å gjøre noe for andre, og det gjør meg også godt. Man gir noe, men får mye tilbake.