Sametingets reaksjon kommer i forbindelse med at planprogrammet for detaljreguleringsplan for Finnheia alpinlandsby er ute på høring og til offentlig ettersyn.

Advarte mot hytter

– Detaljreguleringsplanen innebærer en betydelig opptrapping av den iboende konflikten i planen ved at hele planområdet nå blir utbygd, med hotell og flere hundre hytter. Det blir også lagt til rette for betydelig mer aktivitet i området. Sametinget advarte på det sterkeste mot hytteplanene allerede i 2002, skriver Sametinget i et brev til Troms fylkeskommune.

Sametinget har også kontaktet Riksantikvaren for å få deres vurdering av plansituasjonen for kulturminnene.

– Vi kjenner i dag til 12 store gammetufter, en samleplass for rein og diverse andre boplasstrukturer i et avgrenset område rundt toppen av heia. Vi har grunn til å tro at det er mange kulturminner i området som ikke er registrert.

GLEDENS DAG: Før jul kunne daglig leder Erik Joachimsen (til høyre), Kristian Wilhelmsen og Maja Wilhelmsen glede seg over start for gravearbeidene til det som skal bli et helårs reiselivsanlegg i Håkøybotn på Kvaløya. Foto: Ronald Johansen

Hytter en nødvendighet

I brevet viser Sametinget også til at reguleringsplanen for Finnheia ble stadfestet av Miljøverndepartementet i 1988, men at departementet ikke tok «ad notam brevet de mottok fra Tromsø Museum om at kulturminner og hotellområde var i direkte konflikt og at det forelå feil i plankartene som var av vesentlig betydning for kulturminnene».

– Når Sametinget ikke gikk til innsigelse mot bebyggelsesplanen for selve alpinanlegget, skyldtes dette at tiltaket ble fremstilt som uavhengig av realiseringen av hytte-/alpinlandsbyen. I dag fremstilles realiseringen av alpinlandsbyen som en nødvendighet for å kunne finansiere alpinanlegget, skriver Sametinget.

Utleiehytter

Planen for Finnheia alpinlandsby er å omregulere 400 mål tomt til næringsarealer og fritidseiendom for hytter.

– Hovedvei mellom bunnstasjon og hotellområde anlegges gjennom hyttefeltet på en slik måte at alle boenheter vil ha gunstige ski inn/ski ut-muligheter både for alpint og langrenn. Det vil bli lagt vekt på at sengekapasitet skal være disponibel for utleie, både for hytter og leiligheter, står det på nettsiden til Arctic Center.

Klart fra dag én

Ifølge daglig leder Erik Joachimsen i Arctic Center ble reguleringsplanen for 8.000 mål vei, parkering, skikafé, friluftsområde samt hotell vedtatt i 1988. Reguleringsplanen gjelder fortsatt og tar ifølge Joachimsen hensyn til samiske fortidsminner. Hotellområdet på toppen av Finnheia utgjør alene 150 mål.

– Vi ønsker å regulere 400 mål til hyttefelt, som er fem prosent av det totale arealet. Hyttefelt er definert som friluftsområde. Fra dag én har det vært klart at det skulle omreguleres til hyttefelt. Det finnes ingen tilsvarende alpinanlegg der det ikke er et hyttefelt knyttet til anlegget. Uten hyttefelt blir det ikke noe Arctic Center, sier daglig leder Erik Joachimsen i Arctic Center.

– Vil Sametingets innvendinger forpurre planene for Finnheia alpinlandsby?

– Jeg vet ikke, men vi har hatt dialog med reineieren i området. Vi ønsker også dialog med Sametinget og har bedt om et møte for å sette oss ned og diskutere løsninger, sier Joachimsen.