– Jeg har sittet 12 år i kommunestyret når denne perioden er over. Det er ganske lenge når man er 30 år. Nå har jeg fått meg en utrolig spennende jobb som regionleder for Kreftforeningen i Nord-Norge. Jeg vil prioritere å gjøre en god jobb der. I tillegg er jeg småbarnspappa, og et nytt barn er på vei. Det blir for mye å skulle kombinere det med politikk, sier Sollund, som de siste seks årene har jobbet som heltidspolitiker. I mars går han til sin nye jobb i Kreftforeningen.

BAKERSTE BENK: Her på tilskuerbenken i kommunestyret må Brage Larsen Sollund bli vant til å sitte, hvis han skal følge kommunestyret etter kommunevalget i 2018. Foto: Ronald Johansen

– Krevende å kombinere

Sollund har vært en av Aps mest profilerte politikere, og har de siste årene innehatt verv som blant annet byråd for utdanning, komitéleder for flere komiteer og gruppeleder for Arbeiderpartiet.

Ragni Ramberg har stilt til valg for Ap de to siste periodene. Hun har vært byråd for byutvikling og leder av byutviklingskomiteen, og ledet i lang tid arbeidet med Tenk Tromsø og bompengeprosjektet i Tromsø.

– Jeg har en givende og krevende jobb i privat næringsliv. Det er vanskelig å kombinere med å være folkevalgt. For meg er også familieliv en faktor i timeplanen som gjør at det er tid for meg å si nei til en ny periode og la noen andre slippe til, sier Ramberg.

Vil savne folkene

Begge har ting de kommer til å savne med å være aktive politikere.

– Jeg kommer til å savne folkene man møter i politikken. Både andre politikere fra begge sidene, men også folk i administrasjonen, og som man møter gjennom jobben – på for eksempel sykehjem eller skoler. Jeg kommer derimot ikke til å savne alle ettermiddagsmøtene som går på bekostning av familietid, sier Sollund.

I desember meldte også varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) at ikke han heller har planer om å stille til gjenvalg.

– Jeg er fornøyd med at vi har tatt Tromsø i en mer solidarisk og klimavennlig retning. Vi har tatt noen grep sammen, og det er jeg stolt av, sier Ramberg.

I løpet av de 12 årene Sollund har sittet i kommunestyret er han mest fornøyd med at kommunen har ansatt flere lærere etter de kom i posisjon, og at de har økt fokuset på barnevern.

Beklaget Hitler-uttalelse

Han er heller ikke i tvil om hva som er hans største blemme som politiker:

– 1. mai talen jeg holdt, da jeg dro paralleller mellom Frp og nazisme, sier Sollund.

I 2007 holdt han en 1.-appell hvor han uttalte «Som en nazijugend tilber Frp-velgerne Carl I. Hagen som om han var Hitler.»

– Jeg beklaget da til Frp, og jeg beklager gjerne igjen. Det var et ekstremt tilfelle når det kommer til å tabbe seg ut, og jeg gikk altfor langt. Det er kjipt å drite seg ut, men enda verre er det når man gjør det på forsiden av ei avis. Men folk tilgir, og jeg lærte av det, sier han.

MER TID TIL FAMILIE: Ragni Ramberg opplyser at hensynet til familielivet var en faktor da hun besluttet å ikke stille til gjenvalg.

Ramberg har ingen spesifikke tabber å trekke fram.

– Jeg har sikkert gjort tabber, men jeg har gjort så godt jeg kunne for å være tilgjengelig og til stede. Jeg prøver og lærer, og kaller det for erfaringer. Jeg har klart å være meg selv, og det er på ingen måte en perfekt pakke, sier hun.

Åpner for comeback

Verken Ramberg eller Sollund utelukker et comeback en gang i fremtiden.

– Jeg er 28 år. Så jeg skal ikke utelukke noe, men nå skal jeg fokusere på den nye jobben og familien min. Og så skal jeg gjøre en ordentlig jobb for kommunen, det halvannet året jeg har igjen i kommunestyret, sier Sollund, og Ramberg legger til:

– Jeg har vært aktiv i Arbeiderpartiet siden jeg var 14–15 år, det kommer jeg fortsatt til å være – og jeg kommer fortsatt til å jobbe for en grønnere, mer likestilt og mer rettferdig verden, sier Ramberg.