Konfliktrådet i Troms opplevde ikke mindre enn 40 prosent økning i antall saker i 2017, og hadde dermed den største prosentvise økningen på landsbasis.

– En slik økning er utelukkende positiv. Det betyr ikke at det er 40 prosent mer kriminalitet, men at politiet sender flere saker til oss som kan løses utenom domstolen. Dette er et resultat av flere ting, blant annet at vi jobber mer målrettet i samarbeidet vårt med politiet i hele distriktet, sier Hansen, som er leder for Konfliktrådet i Troms.

Voldssaker

Konfliktrådet er en gratis innstanse du kan gå gjennom for å finne en løsning uten å måtte gå via domstolen. De opplever at stadig flere voldssaker ender opp hos dem, gjerne fordi personene involvert har behov for å prate ansikt til ansikt.

– Det er en jevn økning i antall voldssaker, og de sakene er ofte godt egnet til å løses hos oss. Folk som har vært utsatt for en voldshandling har ofte et behov for å snakke med dem som har utøvd vold, og mange ber selv om å få saken sin tatt opp hos oss. Besøksforbudssaker er et annet eksempel på saker som er godt egnet for Konfliktrådet, da man kan lage kjøreregler for akseptert adferd og grenser sammen med en nøytral part, sier Hansen.

Tror på fortsatt økning

Konfliktrådet i Troms har i dag 20 meglere og dekker Troms politidistrikt fra og med Kvænangen i nord til og med Bardu i sør. I tillegg har de meglere på Svalbard. Hansen tror antall saker vil fortsette å øke i de kommende årene.

– Vi er fortsatt under det nivået jeg mener vi burde ligge på når det gjelder antall saker, så vi er på rett vei og jeg tror på fortsatt økning. Vi har allerede opprettet flere meglerverv rundt i distriktet som et resultat av saksøkningen, og har kapasitet til å øke mer dersom behovet melder seg, sier Hansen.

Tror på øvrig vekst: Arna Beate Hansen, som er leder for Konfliktrådet i Troms, tror veksten i antall saker fortsetter inn i det nye året. Foto: Monica Aaserud Foto: Monika Aaserud