Tromsø kommune har til sammen 402 tjenestebiler, hvorav rundt 350 er personbiler. Kun 15 til 20 av kommunens biler kjører med piggfrie dekk. Det opplyse fagleder Tor Gunnar Ødegårdstuen hos bydrift. Knapt fire prosent av kommunens bilpark kjører i dag med piggfrie dekk.

– Folk vil helst kjøre med pigg. Men vi jobber med saken og prøver å få enda flere til å velge piggfritt. Samtidig bor vi i Tromsø. Og det er vinter, sier han.

Prøveprosjekt

I fjor høst kjøpte kommunen inn 17 sett med piggfrie dekk til en prøveordning, slik at ansatte kunne prøve å kjøre med piggfrie dekk. Ordningen har ikke slått godt an, og de fleste piggfrie dekkene er ikke i bruk.

– Nå er det fire dekksett som brukes, mens de resterende 13 ligger på dekkhotellet. Responsen blant dem som har prøvd piggfrie dekk har ikke vært så god. Flere prøvde piggfritt i fjor høst, men da vinteren kom gikk flere over til piggdekk, sier fagansvarlig.

Panteordning

Denne uka vedtok formannskapet en panteordning for piggdekk, slik at innbyggere i kommunen fra og med neste vinter vil kunne levere inn sine gamle piggdekk og få tusen kroner til kjøp av piggfrie dekk.

– Hvordan skal man få befolkninga i Tromsø over på piggfritt når kommunen selv nesten bare kjører med piggdekk?

– Det er et godt spørsmål. Men det handler om at folk må føle seg trygg når de kjører. Men vi håper folk er villig til å prøve det, og det tror jeg blir enklere når det blir bart på veiene. Da er det jo en mye bedre kjørekomfort med piggfritt.

Skal føle seg trygg

Han kan ikke si noe om egne erfaringer med å kjøre piggfritt.

– Det kan jeg ikke si fordi jeg kjører med piggdekk. Men det er fordi bilen jeg kjører ble levert med piggdekk. Når jeg skal bytte, går jeg gladelig over til piggfritt.

Tor Gunnar Ødegårdstuen understreker at ikke alle i kommunen kan kjøre piggfritt.

– Innen pleie og omsorg kjøres det til alle døgnets tider. Da har man ikke anledning til å la bilen stå, hvis forholdene skulle kreve det en dag. Tjenestene må fram. Men på sikt har jeg tro på at vi kan få flere over på piggfritt. Likevel kan vi ikke pålegge noen å bruke piggfritt, for alle skal føle at de er trygg når de kjører.

SJEFEN: Administrasjonssjef Britt Eling Steinveg i kommunen sier at de har en vei å gå.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg erkjenner også at kommunen har et forbedringspotensial på området.

– Jeg tenker at vi har en vei å gå. Nå prøver vi en frivillig ordning i år for å få flere over på piggfrie dekk. Vi skal fortsette å prøve det. Om ikke det virker, må vi vurdere andre tiltak. Det er et mål at flest mulig kommunale biler skal over på piggdekk, sier hun.

Kjører piggfritt

Hun vil ikke si hun ble overrasket over at kun fire prosent av kommunens biler har piggdekk.

– Det er sjeldent ting overrasker meg. Men jeg skulle ønske flere kjørte piggfritt, for i de aller fleste tilfeller er det trygt, så lenge man tilpasser måten man kjører på.

Steinveg sier det kan bli aktuelt å tilby kurs til ansatte, slik at de kan føle seg tryggere. Selv kjører hun piggfritt.

– Det har jeg gjort de siste fire-fem årene, og det fungerer utmerket. Både i byen og når jeg kjører ute i Malangen.