12. januar 1918 så Tromsø sjakklubb lyset for første gang. Det var den sjakkinteresserte Sverre Melvær, som blant annet var redaktør, lokalpolitiker og nyhetsanker, som var mannen bak etableringen og var klubbens første formann.

Nå – 100 år etter – er det fortsatt stor aktivitet i klubben, og jubileet blir feiret i hele fire dager.

– Betyr mye

Fredag var 62 inviterte gjester på plass for å ta del på en storslått festmiddag. Blant dem var æresmedlem, Karl Petter Jernberg, som har vært medlem i klubben i 57 år.

– Denne dagen betyr mye. Det er helt fantastisk at de har klart å få dette til. Det er flere klubber som går til grunne før de fyller 100 år, sier Jernberg.

LES OGSÅ: Mads (14) er byens ferskeste norgesmester (for abonnenter)

Etter flere år bak sjakkbrettet, er det spesielt en kamp han husker best.

– Det er mange ting jeg kan trekke fram som høydepunkter, men jeg husker veldig godt byderbyet mellom Tromsø, Harstad og Narvik i 1967, sier han.

Sjakk fra morgen til kveld

Feiringen av jubileet tjuvstartet allerede på torsdag, og fram til og med søndag vil det være ekstra mye aktivitet i klubbens lokaler på Veita. Det blir nemlig arrangert jubileumsturnering i lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk.

Sjakk i fokus: Styremedlem Audun Pedersen var på plass under festmiddagen i klubbens lokaler på Veita, men poengterer at det er sjakk som står i fokus under den fire dager lange feiringen.

– Det er sjakk fra morgen til kveld. Vi fester med å spille, sier styremedlem, Audun Pedersen.

LES OGSÅ: Med dette kurset blir du garantert best i sjakk blant vennegjengen

Selv har han vært medlem av klubben siden 2002, og trekker fram de siste årene som «gullalderen».

– Det har vært en fantastisk utvikling. Vi har gått fra en liten klubb til å få verdens øyne rettet mott oss som sjakkby, sier han.

Utvikling

Klubben har nå 92 medlemmer, og de har et tydelig mål for 2018.

Mål: Leder av sjakklubben, Jan Berglund, har som mål å nå 100 medlemmer i løpet av 2018.

– Vi har som mål å øke medlemsmassen vår, så vi må jo passere 100 medlemmer når vi fyller 100 år, sier leder av sjakklubben, Jan Berglund.

– Vi feirer 100 år, men vi har aldri vært yngre, sier han og trekker fram alle ungdommene i klubben som blant annet har imponert i både Nordisk sjakkmesterskap og Sjakk-NM.