Mandag åpna Rus- og psykiatriavdelingen på Helsehuset. De skal ta imot pasienter som ikke er innlagt på sykehus, men som har behov for et kommunalt tilbud utover fastlege, legevakt og andre kommunale tilbud.

– Vi skal ta imot de pasientene som er i en krise, men som ikke er syke nok til å bli innlagt på Åsgård. Tidligere ville de ha blitt sendt hjem, men nå kan de få god faglig oppfølging her, forklarer Strand.

Skal forhindre UNN-innleggelse

Formålet med samhandlingsreformen er at sykehus og kommune skal samarbeide til pasientens beste.

– Fra 2017 ble kommunene pålagt å ha et døgntilbud for både somatiske og psykiatriske pasienter, men dette har i varierende grad blitt gjennomført. Etter at pasienten er skrevet ut fra sykehuset så skal kommunen følge dem opp, men særlig psykiatrifeltet har ikke vært så godt rigga for dette, sier Strand.

Den nye avdelingen er et svar på dette pålegget og skal forhindre at pasienter legges inn på UNN unødig.

– I tillegg til akutte tilfeller, skal vi også ta imot planlagte opphold. Det kan gjelde pasienter som allerede er i et kommunalt behandlingstilbud, men som vi kan ta inn på et kortere opphold for å forhindre forverring av pasientens tilstand og det som kunne ha endt med innleggelse på Åsgård, forklarer avdelingslederen.

Åtte sengeplasser

Strand mener at mange som tidligere er blitt innlagt ved UNN, ville ha klart seg med et kort opphold på Helsehuset i stedet.

– Men sannheten er at vi nettopp har åpna dørene og foreløpig ikke har hatt vår første pasient. Jeg tror vi vil måtte se an hvem som kommer hit, høre hva de ønsker seg og så tilpasse tilbudet deretter. Helsehuset setter pasienten i sentrum og ønsker å vite hva som er viktig for hver enkelt av dem, sier Strand.

– Når kommer første pasient inn døra?

– Vi venter den første innleggelsen tirsdag ettermiddag. Da kommer det en pasient med både somatiske og psykiatriske utfordringer. Pasienten har vært innlagt ved UNN og den somatiske problemstillinga er avklart, men pasienten trenger videre oppfølging og rehabilitering. Den står vi klare til å ta oss av, sier han.

– Er åtte sengeplasser tilstrekkelig?

– I en by med 75.000 innbyggere, kan det godt vise seg at det vil være behov for flere rom enn de åtte vi har plass til her.