– Vi har pleid å ligge på rundt 15 til 20 saker i året, men for 2017 er tallet høyere. I fjor ble det anmeldt 32 voldtektssaker, og det kan man jo si er en vesentlig økning, sier fungerende seksjonsleder, Lene Fabek.

– Hvorfor tallet er så pass høyt for 2017, vet vi rett og slett ikke. Det kan være helt tilfeldig, og det kan være en trend. Men jeg synes det er for tidlig til å mene noe om det, sier Fabek.

Tall fra Kripos viser at utviklingen i Tromsø ikke er unik. I de siste årene har antall voldtektsanmeldelser økt, og i den siste rapporten utarbeidet av Kripos fra 2015, var antall anmeldelser økt med 12 prosent fra 2014 til 2015.

Flest festrelaterte overgrep

iTromsø møter henne og fungerende avsnittsleder, Lill-Katrin Hansen, på politistasjonen i Tromsø.

– Vi etterforsker for øyeblikket åtte voldtektssaker. Vi har en frist på 130 dager fra de anmeldes til saken skal være ferdige etterforsket, sier Fabek.

Ifølge Hansen ser de som jobber med vold- og overgrepssaker i Tromsø en tydelig tendens:

– De sakene vi ser mest av er festrelaterte voldtekter der unge mennesker er involvert. Ofte er det en relasjon mellom de to involverte, men de behøver ikke nødvendigvis å ha kjent hverandre lenge. De fleste voldtekter er festrelaterte, og ofte er en eller begge parter beruset, forklarer Hansen.

Høye beviskrav

Men selv om antall anmeldelser øker, så er det langt fra alle anmeldelser som når helt fram til en rettssak og deretter en dom.

Tall fra Kripos viser at omtrent halvparten av alle anmeldte voldtektssaker henlegges.

– Hvorfor er det slik?

– Voldtektssaker er vanskelig å etterforske av mange grunner. For det første er beviskravene høyere i voldtektssaker enn i andre saker, for at man skal kunne ta ut tiltale. I sakene er det ofte ord mot ord, det er ofte ingen vitner, det er ofte snakk om rus og noen ganger blir saken anmeldt lenge etter hendelsen. Da kan bevismateriale ha gått tapt, sier Hansen, før Fabek legger til:

– De tekniske bevisene forsvinner etter kort tid, så hvis vi ikke får startet opp relativt raskt etter at det har skjedd, så er det ofte for sent for å sikre bevis. Det er snakk om DNA som spytt og sæd, men det kan også være bevis på telefon, sosiale medier og andre elektroniske spor. Når man anmelder en voldtekt lenge etter at det har skjedd, så er det ofte vanskelig å finne ut hva som har skjedd, blant annet fordi bevis kan ha godt tapt eller vitner ikke husker så godt hva som har skjedd. Da er det avhør som vi i stor grad må basere saken på.

Reis raskt til overgrepsmottaket

– Det som ofte er tilfelle, er at fornærmede sier at det var et overgrep, mens den mistenkte sier at det var frivillig. Da har det ikke nødvendigvis noe verdi å finne sæd, hvis begge parter uansett er enige om at det har vært seksuell omgang. Og derfor er det viktig at fornærmede kommer seg til et overgrepsmottak veldig raskt. Det handler om å sikre spor, da eventuelle skader i underlivet heles raskt, sier Fabek og opplyser at fornærmede kan dra på overgrepsmottaket for å få tatt undersøkelse, uten at man trenger å anmelde saken til politiet.

Men selv om den som er voldtatt oppsøker overgrepsmottaket på sykehuset og anmelder saken, så er det en rekke saker som aldri fører fram til en tiltale.

– Noen ganger klarer vi ikke å bevise om det er fornærmede eller mistenkte som snakker sant. Påtalemyndigheten skal være overbevist om siktedes skyld før man tar saken til retten, sier Fabek.