Det er spillgründer Christer Lavold som skal bygge den 50 meter lange villaen på 667 kvadratmeter (for abonnenter) på tomta i Heimdalvegen 8b.

Lavold kjøpte tomta for 9,5 millioner kroner i 2017 og 10. januar fikk han rammetillatelse fra kommunen til å bygge villaen.

GIGANTVILLA: Denne boligen til Christer Lavold har fått kommunal rammetillatelse. Foto: Privat/SNORRE STINESSEN

I forkant ble det sendt ut nabovarsel til åtte av Lavolds nye naboer. Fem av dem har sendt inn merknader til kommunen, deriblant Torunn Tøllefsen.

– Jeg reagerer på boligens formspråk. Størrelsen er ikke det viktigste, men dette er et veldig aggressivt bygg. Et så monumentalt bygg bør ha mye plass rundt seg og derfor er det et overtramp å plassere det midt i et tradisjonelt boligstrøk, sier hun.

– Sjokkert

Tøllefsen sendte inn sine merknader om det hun mener er et aggressivt og monumentalt uttrykk som ikke passer inn i nabolaget. Kommunen har avvist merknaden med følgende begrunnelse:

«Det er etter søkers mening stor variasjon på utformingen av den omkringliggende bebyggelse og det er vanskelig å definere et helhetlig og homogent uttrykk på den».

– Hvordan reagerte du på at merknaden din ble avvist?

– Jeg er sjokkert over at denne søknaden ble godkjent uten noen forbehold.

– PASSER IKKE INN: – Jeg synes det er beklagelig at hvis den som bygger sist i et nabolag skal få dirigere resten av nabolaget, sier nabo Torunn Tøllefsen som bor i huset til venstre i bildet. Huset til høyre eies av Bård Sverdrup, styreleder i Totalrenovering AS og Total Prosjekt AS.

De åtte naboene har rett til å klage på rammetillatelsen innen tre uker. Tollefsen vet ikke om hun vil benytte seg av klageretten.

– Jeg har nettopp fått vite om dette og har ikke bestemt meg ennå, sier hun.

– Et signalbygg

Nabo Dag Johansen har også fått nabovarsel i postkassen.

– Jeg har sett planene og synes det ser kult ut, sier Johansen.

Han mister ikke utsikt fra sin bolig og har ingen planer om å klage.

– Dette er en mann som har tjent sine egne penger og hvis han vil bruke dem på et hus, og huset er planlagt innenfor gjeldende reguleringer, så er det helt greit for meg. Jeg synes det er positivt at det reises noen signalbygg her i byen, sier Johansen.

Utbygger Christer Lavold sier til iTromsø at han ikke ønsker å kommentere saken.

Ulike byggeskikker

Ask Nygaard er saksbehandler på søknaden om rammetillatelse som nylig er godkjent. Han mener at fem merknader i en slik sak er normalt.

– Én av naboene mener at boligen ikke passer inn i boligstrøke. Hvorfor er denne merknaden blitt avvist?

– Vi har gjort våre vurderinger og alle nabomerknader er kommentert i vedlegg til vedtaket vårt, sier han.

I vedtaket står det at søker mener at det allerede er stor variasjon i boligstrøket.

Arkitekten som har tegnet huset, Snorre Stinessen, argumenterer med at « området ikke kan sies å ha en helhetlig, uniform byggeskikk, men er preget av flere bygningstyper, herunder lærerskolen og barnehage, og utbygging i forskjellige tidsaldre og byggeskikker».

Kommunen ser seg enig i arkitektens vurderinger og ser heller ingen helhetlig byggeskikk i området.

– Hvordan er saksgangen videre?

– Nå er det tre ukers klageadgang på vedtaket. Deretter kan utbygger søke om igangsettingstillatelse, forklarer Nygaard.

– Pleier slike søknader å gå gjennom?

– Generelt er ikke slike søknader noe hinder, men det er vanskelig å si før vi har fått inn søknaden.