Hun bor i Berlin og er vant til et flatt landskap. Nå tilbringer Valeska Grisebach fire dager i Tromsø i forbindelse med TIFF-visningene.

– Landskapet er fantastisk her, sier hun.

LES ALT OM TIFF HER!

Vil gjerne tilbake

I 2007 vant Grisebach Don Quijote-prisen på TIFF for sin gjennombruddsfilm «Longing».

Den gang var hun ikke til stede i Tromsø, men da hennes nyeste film ble vist i Cannes i fjor, tok TIFF-ledelsen kontakt.

– Martha Otte så filmen i Cannes og ville ha den til TIFF. Jeg kjenner til TIFF gjennom andre filmskapere som har vært her, som sier det er en av de fineste festivalene de har vært på. TIFF er godt kjent blant filmskapere, og jeg kommer gjerne tilbake hvert år, sier Valeska Grisebach.

Fascinert av westernfilmer

Filmen handler om tyskere som dra til Bulgaria for å jobbe ved et kraftverk.

Filmen følger hovedperson Meinhard i møte med en annen kultur og et annet språk. Grisebach hentet inspirasjon til filmen fra amerikanske westernfilmer.

TIL HEST: Hovedpersonen Meinhard, spilt av Meinhard Neumann, finner glede i å ri på fritida, mens han jobber som anleggsarbeider i Bulgaria.

– Fascinasjonen for westernfilmer fikk jeg da jeg så dem på tysk TV da jeg var ung. Det er en mannesjanger, men westernfilmen rommer bittersøte øyeblikk som også jenter liker. Jeg hadde lyst til å utforske filmsjangeren fra et annet perspektiv, selv om det også handler om maskulinitet, frihet og følelseskalde personer i min film.

På hestemarked

Den tyske regissøren bruker utelukkende amatørskuespillere i rollene, som hun speidet etter på gata i Tyskland og da hun gjorde research i Bulgaria, hvor filmen er spilt inn.

– Jeg reiste til flere østeuropeiske land før jeg fant stedet i Bulgaria jeg ville lage filmen, ved den greske grensa. Jeg castet folk jeg så på gata. Hovedrollen Meinhard fant jeg på et hestemarked i Berlin. Han kunne imidlertid ingenting om hester, så han måtte læres til å ri, som han gjør i filmen.

Konkurrerer om tre priser

«Western» hadde verdenspremière under fjorårets Cannes-festival hvor den deltok i konkurranseprogrammet «Un Certain Regard». Der stilte hun med 15 av de tyske og bulgarske amatørskuespillerne i filmen på den røde løperen.

EN AV GUTTA: Meinhard (Meinhard Neumann) finner seg til rette blant bulgarerne til tross for at de omtrent ikke skjønner et ord av hva de sier til hverandre.

I år deltar filmen i konkurranseprogrammet til TIFF, hvor den kjemper om tre priser: TIFFs egen Aurorapris, den internasjonale kritikerprisen Fipresci og Don Quijote-prisen, som deles ut av Det internasjonale filmklubbforbundet FICC.

En kontrollfrik

I filmen snakker rollefigurene sine respektive språk, tysk og bulgarsk, likevel klarer de å kommunisere med hverandre med hjelp av gester og mimikk.

– Det oppsto et slags tredje språk, sier hun.

– Var det en vanskelig film å lage?

– Det var utfordrende samtidig som det var en fin erfaring. Vanligvis er jeg en kontrollfrik, men det var en fin opplevelse og til tider ganske eventyrlig, sier Valeska Grisebach.