Erlend Svardal Bøe har tidligere ikke ville la seg intervjue om Unge Høyre-skandalen som har rystet det politiske Norge.

Søndag åpnet Høyres ledelse opp om hvordan saken har blitt håndtert internt, og hvordan saken har vært håndtert tidligere. Der kom det blant annet fram at partiet den siste tiden har mottatt 21 varsler fordelt på 12 personer. Ti av varslene er mot Riise. Nå ønsker Bøe å komme med sin versjon.

– Sviktet

Bøe var generalsekretær i Unge Høyre under Kristian Tonning Riises ledelse fra januar 2015 til januar 2017.

– Jeg har sviktet, som mange andre. Det har vært kollektiv svikt i hele organisasjonen. Det er mange som har hørt rykter, men ingen har sittet på hele bildet. Derfor har heller ikke saken fått alvorlige nok konsekvenser, forklarer Bøe overfor iTromsø.

Han reagerte flere ganger på Riises oppførsel, men sier han ikke skjønte omfanget.

– Det var mye sex, alkohol og unge jenter. Og det som har blitt beskrevet som «offensiv sjekking», altså å oppsøke yngre jenter på Unge Høyre-arrangement for å sjekke de opp.

Tok kontakt med Høyre

Bøe varslet i 2016 Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset om at Riise ble ustyrlig i omgang med alkohol, uten at saken ble tatt videre. Aarset beklaget søndag at han ikke tok saken videre.

Tromsø-politikeren sier at den siste tiden har vært belastende, men han tenker mest på varslerne.

– Det har vært vondt å bli koblet opp mot denne saken, derfor er det godt å få fortalt hva jeg har gjort i forbindelse med denne saken. Det er enkelte som trekker konklusjoner etter kun å ha lest overskrifter. Det er viktig for meg å få fram jeg har konfrontert Kristian med disse sakene, sier han og fortsetter:

– Jeg fikk ingen konkrete varsler mot Kristian mens jeg var generalsekretær. Selv om det ikke betyr at det ikke har skjedd ting som burde blitt varslet om.

Bøe sier at Riise er en venn av ham, og at Unge Høyre-politikerne sentralt tilbrakte mye tid sammen.

– Jeg håper ikke at noen ikke ønsket å varslet til meg fordi de fryktet at vi var for nære venner. Jeg har forståelse om noen tenkte slik, men jeg konfronterte Riise flere ganger med hans oppførsel. I rollen som generalsekretær er det viktig å opptre helt uavhengig.

Riise var uønsket

Mens Bøe var i jobben som generalsekretær, fikk han beskjed fra en Unge Høyre-fylkesforening om at Riise ikke var velkommen på besøk hos Unge Høyre-fylkeslaget i Møre og Romsdal, grunnet ryktene som gikk om hans uakseptable oppførsel.

– Jeg skulle tatt signalet, og undersøkt mer da en fylkesforening ga meg beskjed om at de ikke ville ha besøk av Kristian. Men Trine Eilertsen i Aftenposten er nok inne på noe når hun skriver at Unge Høyre har tilpasset seg lederens dårlige oppførsel, fremfor å sette krav.

Videre sier Bøe at det fantes sanksjonsmuligheter, men som han ikke benyttet seg av.

– Lederen i Unge Høyre og sentralstyret var arbeidsgiveren min. Jeg tenkte aldri på muligheten om å be min egen arbeidsgiver gå av. Det angrer jeg på. Jeg skulle undersøkt ryktene bedre og vært flinkere til å ta signaler. Og så burde jeg ha bedt Kristian trekke seg. Men alt er mye enklere å se i etterpåklokskapens klare lys.

Problemet på toppen

Flere Høyre-politikere og kommentatorer har de siste ukene forsøkt å komme med forklaringer på hvorfor saken ikke har vært avdekket tidligere.

– Jeg vil ikke si at det har vært en problematisk alkoholkultur eller sexkultur i Unge Høyre. Men det har vært problemer med enkeltpersoner. Og da er det ekstra problematisk når en av enkeltpersonene sitter på toppen av organisasjonen, påpeker Bøe.

Han beskriver likevel en alvorlig ukultur når det kom til ryktespredning om sex.

– Jeg synes ikke man skal knytte disse sakene opp til «maktkamp» eller nominasjoner. De som har varslet har all grunn til å gjøre det. Men jeg husker godt våren 2016, rett før landsmøtet i Unge Høyre. Da ble det et problem med at det var svært mange sexrykter som ble spredt i organisasjonen – også om vanlige medlemmer – ikke kun de øverste tillitsvalgte. Da kom mange til meg som generalsekretær, fordi det florerte med sexrykter som var uriktig, og som vi måtte ta tak i. Vi kunne ikke akseptere at det gikk rykter som ikke stemte om vanlige medlemmer. Jeg er redd for at denne ryktekulturen med uriktige historier kan ha ført til at jeg plasserte ryktene om Kristian i samme kategori.

LES OGSÅ: Solberg: – Tonning Riise ville ikke blitt gjenvalgt dersom jeg visste om varslene

Bøe forteller at han selv har observert uakseptable hendelser med Riise knyttet til Høyre-arrangement, og at han tok opp samtlige av hendelsene med ham.

– Ja, det gjorde jeg. Jevnlig. Så oppførte han seg bedre i perioder, før det dukket opp noe nytt.

Kjente til sak

En mye omtalt sak er da Riise hadde sex med en svært beruset 16-åring mens han selv satt i sentralstyret. Bøe var kjent med saken før han ble generalsekretær, men reagerer på Aftenpostens beskrivelse av at han kjente til saken uten å ha gjort noe.

– Jeg kjente til at de hadde hatt sex, men jeg kjente ikke til omstendighetene. At det var skjenking i bildet, og at han skulle være igjen med henne da resten av Unge Høyre-medlemmene måtte ta en annen person med på legevakta, visste jeg ikke. Jeg oppfattet at saken var håndtert da jeg tok over som generalsekretær. Men det er mitt ansvar at jeg ikke undersøkte mer da jeg var generalsekretær, erkjenner han.

LES OGSÅ: Høyre har fått 21 varsler om tolv personer

Bøe mener det kan bli en krevende fremtid for Riise i Høyre.

– Det blir vanskelig å komme tilbake etter noe sånt. Samtidig er det ikke en vurdering jeg skal ta. Jeg er glad for at Høyre nå utarbeider klare retningslinjer, og ser på hvordan man håndterer varslinger, og at de setter ned et varslerutvalg. Det skal alltid være trygt å varsle, og man bør aldri frykte konsekvensene ved å varsle hvis man har opplevd noe som ikke er greit.

NTB melder at statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

iTromsø har ikke lykkes med å få en kommentar fra Kristian Tonning Riise.