En egen komité har vurdert kandidatene til Mohn-prisen. Slik begrunner de den første tildelingen:

– Etter grundig evaluering av de nominerte anbefales at teamet bak The Meaning of Ice og dr. Eddy Carmack blir rangert på en felles førsteplass, for sitt banebrytende bidrag til utvikling av arktisk forskning og kunnskap om det arktiske system.

Forskere og urfolk

– Prisen er en anerkjennelse av forskningen og kunnskapen den har gitt om hva klimaendringene i Arktis betyr for urfolk på Grønland, Alaska og Canada, sier Shari Fox Gearheard fra Canada, koordinator for The Meaning of Ice.

I 2006 startet forskningsgruppa prosjektet «The Dynamics of Human-Sea Ice Relations: Comparing Changing Environments in Alaska, Nunavut and Greenland». Gruppa består både av forskere og urfolkseksperter fra Grønland, Canada og Alaska.

Isen er livsnerven

De har studert endringen av isforholdenes innvirkning på menneskene som er avhengig av isen. Blant de tre som skal motta Mohn-prisen på vegne av hele gruppa, var også Toku Oshima fra Grønland, som Gearheard både kaller fisker og forsker.

– Vi er avhengige av isen, den er livsnerven vår. Vi er avhengige av den når vi fangster og når vi skal besøke andre landsbyer, sier Oshima.

– Toku har førstehåndskjennskap til forholdene, som er viktig for forskningen, legger Gearheard til.

Forsker på Polhavet

Den andre vinneren som skal dele prisen med The Meaning of Ice, er den kanadiske oseanografen Eddy Carmack. Han forskning har blant annet gitt ny kunnskap om klimavariasjoner i Polhavet og havområdene som grenser til Polhavet.

– Jeg har jobbet med dette siden 1969. Mitt forskningsarbeid prøver å forstå Polhavet som et system, og hvordan klimaendringer påvirker havet. Jeg prøver å forstå prosessene som skjer i Polhavet, sier Camack.

Gjelder hele Arktis

Han synes det er stas å få Mohn-prisen for sitt livslange forskningsprosjekt.

– Personlig er jeg veldig fornøyd, men jeg har jobbet med fantastiske kolleger og venner. Dette er en internasjonal pris, det er derfor viktig se hele den arktiske regionen under ett, ikke bare de enkelte land. Hele Arktis må ses i én sammenheng, sier prisvinneren.