I år søker studentene på første året, neste år på andre året og først fra høsten 2020 kan studenter gå i gang med det nye tredjeåret som nå skal tilbys forfatterstudenter ved Det kunstfaglige fakultet.

– Studiet vil også være tilgjengelig å søke på for forfatterstudenter fra Bø eller Bergen, sier Anne Oterholm, førsteamanuensis og fagleder ved forfatterstudiet i Tromsø.

Ikke en bachelorgrad

Oterholm er ansatt i 50 prosent stilling og i tillegg er tromsøforfatter Morten Wintervold ansatt i 25 prosent stilling som lektor. Forfatterstudiet er samlingsbasert, med åtte det første året og syv samlinger de to andre årene, og til hver samling kommer det også en gjestelærer. I forrige uke var det den danske forfatteren Merete Pryds Helle som var på besøk i Tromsø og ledet samlingen.

– Den samlingsbaserte formen vil vi fortsette med og vi skal heller ikke bli mer akademiske. Dette er et kunststudium, men vi har syntes at to år er for kort tid til å utvikle seg. Det er mange av våre studenter som gir ut bøker, men de trenger mer enn to år for å skrive ei bok, sier hun.

Forfatterutdanningen blir treårig, men den blir ikke en bachelorgrad. Oterholm ønsker å holde på dagens ordning hvor studentene må søke på nytt for hvert år.

– Jeg tror det er vanskelig for en student å vite på forhånd om man vil bruke tre år på dette. For mange er nok tre år for lenge og derfor er det greit at vi lukker studiet hvert år, slik at man kan gå videre og gjøre noe annet i stedet hvis man vil.

TREÅRIG STUDIE: Anne Oterholm, førsteamanuensis ved Forfatterstudiet, mener at to år er for kort tid til å utvikle seg for den som vil bli forfatter. Foto: FRANK LANDE

– Ikke aktuelt for oss

Øyunn Viken, akademileder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, sier at hun er glad for at UiT går i bresjen og danner grunnlag for et lengre utdanningsforløp innen skrivekunst.

– Vi er en liten institusjon, fristilt fra universitet eller større høgskoler, og er avhengig av å samarbeide med andre om vi skulle tilby treårig studium, men med vårt årsstudium er vi en bidragsyter til å utdanne kandidater til denne nye utdanningen, sier Viken.

Forfatterstudiet i Bø er tilknytta Høgskolen i Sørøst-Norge og der er det forfatter Rune Christiansen som har det faglige ansvaret for studiet. Han synes et treårig løp høres forlokkende ut, men sier at det ikke er aktuelt for dem å utvide til tre år.

– Strukturen her i Bø er annerledes. Der Tromsø er samlingsbasert, har vi to svært intensive semestre med et veldig tettpakka program. Vi bruker to gjestelærere i klasserommet og studentene følges opp både gjennom undervisningstiden og etter endt studie, sier Christiansen.