– Uttrykket «Nordens Paris» stammer fra tiden da rike fiskere kjøpte flotte klær på kontinentet og tok dem med tilbake til kvinnene i Tromsø, forklarer skuespiller Finn Arve Sørbøe.

I den nyskrevne forestillingen «Nordens Paris» får vi se Ketil Høegh spille Tromsøs overivrige ordfører og Finn Arve Sørbøe som forretningsmannen som bistår ordføreren i arbeidet med å hoppe bukk over Oslo og selge Tromsø direkte til franskmennene.

– Jeg skal forsøke å holde ting under kontroll, men ordføreren har store ideer som tar helt av, sier Finn Arve Sørbøe.

FRANSKE NABOER: Ordføreren i Tromsø åpner en ambassade i Paris og har store planer, men han har ikke regna med at en trøblete fransk nabo skulle komme i veien. Foto: Frank Lande

Tromsøpalmevin

Sørbøes karakter har imidlertid også sin egen agenda. Han har laget vin av tromsøpalmen som han vil selge til de vinelskende franskmennene.

Ordføreren har enda større jern i ilden og vil koble seg direkte på det europeiske handelsmarkedet og Parisavtalen.

– Ordføreren er villig til å ta noen snarveier for å nå målet sitt. Han bryr seg ikke om å forankre prosjektet noe sted som helst og tenker at målet helliger middelet, sier Ketil Høegh.

Ønsket bestillingsverk

Jo Strømgren har en lang karriere bak seg både i Norge og i utlandet som danser, koreograf og regissør, og har laget tre forestillinger ved Hålogaland Teater tidligere, men denne gangen ba han om en bestilling.

– Jeg fikk to alternativer og måtte velge mellom «fisk» og «Nordens Paris», og fisk orket jeg ikke å lage noe om så da ble det sistnevnte, sier Strømgren som har skrevet og regissert forestillingen.

BESTILLINGSVERK: «Nordens Paris» er Jo Strømgrens fjerde forestilling ved Hålogaland Teater. Foto: Frank Lande

Stykket handler om selvrefleksjon og iscenesettelse av seg selv.

– Hva skal de i Paris?

– De skal knytte bånd til kulturlivet og næringslivet. Det er mange vanvittige avtaler de forsøker å lande, men det meste går galt. Blant annet skal de avsamifisere Tromsø. Dobbeltskiltene skal ikke lenger være på norsk og samisk, men norsk og fransk. Samene har imidlertid sine egne planer og oppretter sin egen ambassade i Paris samme kvelden. Det går bedre for dem enn for ordføreren, sier Strømgren.

– Et minefelt

Strømgren synes publikum var åpnere før og at han må trå forsiktig i dag.

– Særlig i Sverige, men også i USA der det virkelig er et minefelt. I Danmark og Nederland kan jeg fortsatt gjøre som jeg vil, men ellers er det begrensninger på hva man kan tulle med, spesielt i disse dager.

– Så da kan man anta at det iallfall ikke er noe seksuell trakassering i dette stykket?

– Å, jo da, massevis!