Martin Lægland, politisk redaktør i iTromsø, var ikke nådig da han skrev en kommentar som oppsummerte litteraturfestivalen Ordkalottens fire dager lange arrangement i november i fjor. Under tittelen «Ordkalotten – ekspander eller dø», skrev Lægland at programmet på sitt verste var «drepende kjedelig og utilgjengelig». Læglands artikkel ble brukt som inngang da samtaleleder Therese Bakkevoll spurte Morten Wintervold fra Ordkalotten og Kristin Bjørn fra Ferske scener om publikumsfrieri.

– Det finnes en forestilling der ute om at publikum alltid har rett, men jeg tror ikke det er sant. Det store markedsføringstoget må ikke få kjøre over alle de mindre synlige bøkene og forestillingene, sier Bjørn.

LES LÆGLANDS KOMMENTAR HER: «Ordkalotten – ekspander eller dø»

Ikke en lanseringsfestival

Wintervold mener at de store forlagene og bokkjedene på forhånd blir enige om hvilke bøker det er som skal ligge synlige i stabler på bokbutikkene i alle landets flyplasser. Forfatterne har ingen innvirkning på dette.

– Derfor vil vi i Ordkalotten være kontrære. Vi skal ikke være en lanseringsfestival. Det vil aldri være aktualitet eller forfatterens popularitet som avgjør om vi setter forfatteren på vårt program, sier Wintervold, som er en av medlemmene i Kunstnerutvalget som lager programmet til litteraturfestivalen.

Wintervold understreker at publikum selvsagt er viktig, men at man likevel ikke må være redde for at det litteraturen har å tilby er godt nok i seg selv.

– Jeg synes for øvrig at Ordkalotten har et ganske stort publikum. Noen vil sammenligne oss med TIFF og Bukta, men det mener jeg at man ikke kan gjøre. Egenarten til litteraturen er annerledes enn film- og musikkfestivalene. Ordkalottens primære oppgave er å bidra med litteraturens egenart, ikke gå for de mest åpenbare publikumsmagnetene, sier han.

Vil vinne tillit

Styreleder i Ordkalotten, Ingvild Holvik, var også til stede på seminaret og mener at det ikke trenger å være noen motsetning mellom å få et stort publikum og fokusere på kvalitet.

– Ordkalotten vil løfte fram det vi synes er god litteratur og håper å vinne publikum sin tillit. Vi vil selvfølgelig ha folk på arrangementene våre, en festival er jo ingenting uten et publikum, sier Holvik.