– Det er en økning på 20,5 prosent fra 2016, og på 17,3 prosent i et femårsperspektiv. Det skyldes nok at politidistriktet i fjor ble utvidet med seks kommuner, inkludert Harstad. I overkant av 1.000 saker skyldes kriminalitet begått i disse kommunene, sier påtaleleder Einar Sparboe Lysnes.

Sammen med politimester Ole B. Sæverud og leder for felles enhet for etterretning, etterforskning og forebyggende virksomhet, Yngve Myrvoll, presenterte han fredag politidistriktets årsstatistikk for 2017.

– Oppklaringsprosenten vår har gått ned med 2,2 prosentpoeng fra 2016 til 63,8 prosent, mens saksbehandlingstiden har gått opp fra 77 til 83 dager.

Sæverud mener statistikken bærer preg av at politidistriktet har blitt større og at man har gått gjennom en reform.

Færre grove narkotikalovbrudd

Under presentasjon kom det fram at politiet i fjor hadde en kraftig økning i narkotikasaker. Fra 767 i 2016 til 1.137 i 2017.

– Tallene gjenspeiler i stor grad at dette har vært et prioritert område for oss i fjor, da dette primært er saker vi selv oppretter. Narkotikalovbrudd innledes veldig sjelden med anmeldelse fra andre enn politi og tollvesen.

Blant narkotikalovbruddene, omfatter kun 35 av dem forhold som betegnes som grove narkotikaovertredelser, en ned gang på 36,4 prosent fra 2016 og 23, 9 prosent over fem år.

– Vi har gjennom flere år hatt bra trykk på de grove overtredelsene, men samtidig har familievold og seksuallovbrudd vært førsteprioritet for oss. At vi ser en nedgang i antallet grove narkotikasaker handler mye om at vi har jobbet med å ta de rette sakene, sier Lysnes.

Flere anmelder voldtekt

Blant sedelighetssakene er det kun antallet voldtektsanmeldelser som økte i fjor – fra 39 i 2016 til 58 i fjor.

– Jeg tror åpenheten rundt offerrollen og forståelsen av hvor viktig det er å si fra har betydd mye for hvor mange anmeldelser vi får inn. Vi ser ikke en reell økning i antall voldtekter som faktisk finner sted, men mørketallene har blitt mindre, sier Lysnes.

I kun seks av de 58 sakene er det tatt ut tiltale.

– Men 20 etterforskes ennå. Vi håper selvfølgelig å oppklare dem. Dette er vanskelige saker, ettersom den fornærmede og den anmeldte ofte har vært alene, det er få eller ingen tekniske bevis og begge parter var beruset på tidspunktet og husker lite av hendelsesforløpet. Det gjør det utfordrende for oss å bevise at lovbruddet skal ha funnet sted, forteller påtalelederen.

De aller fleste voldtektene i fjor skal ha funnet sted på helgedager og i eller rundt Tromsø sentrum.

– Har vi et alkoholproblem her?

– Jeg vil ikke synse for mye om drikkekulturen, men den skiller seg nok ikke vesentlig fra andre deler av Europa. Det at de fleste voldtektene skjer i fylla er likevel et samfunnsproblem og noe vi ikke kan etterforske oss ut av. Her kreves det godt forebyggende holdningsarbeid og kunnskapskampanjer, svarer Lysnes.

Seksuallovbrudd

I motsetning til voldtektsanmeldelsene, var det i saker som omhandler seksuell handling med barn under 16 år en betydelig nedgang fra året før. Fra 98 til 38.

– Det kan forklares med at det i 2016 ble avdekket et meget høyt antall overgrep begått av én person alene, noe som førte til særskilt høye tall, sier Lysnes.

Samlet sett ble det anmeldt 242 seksuallovbrudd i politidistriktet. En nedgang på 15,1 prosent fra 2016 og 26,5 prosent over fem år.

– Her har mye av kriminaliteten flyttet seg over til nettet. Det betyr at også vi er nødt til å utvikle oss. I 2018 vil vi jobbe med å bli mer synlige for publikum på digitale plattformer og jobbe mer med å få ut informasjon om trender og trusselbilder, forteller Myrvoll.

Vinningskriminalitet

I fjor utgjorde vinningskriminalitet den største andelen av anmeldte forhold i distriktet.

– Vi hadde 2.032 vinningssaker i fjor – 24 prosent av alle registrerte lovbrudd. I Troms er likevel andelen lav sett opp mot resten av landet. Denne typen forbrytelser utgjør i gjennomsnitt 32 prosent av alle sakene i Norge, sier Lysnes og fortsetter:

– I 2015 var det imidlertid dobbelt så mange vinningssaker per 1.000 innbyggere på landsbasis som i Troms. I fjor var forskjellen redusert til en og en halv gang så mange.

På landsbasis har registrert vinningskriminalitet gått kraftig ned de siste par årene.

– Også her har nok en del av kriminaliteten forflyttet seg til nettet, sier Myrvoll.