I midten av november i fjor ble det tydelig for hvalsafarioperatørene i Tromsø at hvalen ikke hadde planer om å legge turen innom Kaldjorden og andre bynære steder slik den hadde gjort i årene før.

Hva skulle de gjøre? I løpet av ei uke hadde Roar Lorentsen slått seg sammen med Sørøya Havfiskecruise og Tromsø Friluftssenter om å leie en stor båt. Hvis ikke hvalen kom til dem så fikk de komme til hvalen.

– Jeg har reist på havet i 30 år og kjenner alle rederiene, så det var bare å ta noen telefoner og så var båten her, sier Lorentsen.

100 om bord hver dag

24. november var katamaranen «Tidelyn» på plass og helt fram til 20. januar gikk båten fra Tromsø og ut til Skjervøy med turister som var villige til å sitte 5–7 timer om bord så lenge det var mulighet for å se hval.

– Vi hadde ikke engang markedsført at vi hadde båten, men fra midten av desember hadde vi over 100 passasjerer med oss ut til Skjervøy hver dag, sier Lorentsen.

Til neste sesong har Lorentsen opsjon på å leie to båter, «Tidelyn», som tar 125 passasjerer og en annen båt som tar 147. Planen er å gjøre det samme neste vinter som de gjorde i år.

– Skal vi følge statistikken så blir det nok hval i Loppa og ved Skjervøy neste år også, men man vet jo aldri, sier han.

Blir i Tromsø

Gulli Pedersen i Sørøya Havfiskecruise forteller at det var dyrt å leie båt og mannskap, men at de tjente penger på det. Pedersen er positiv til å gjenta ordningen neste år hvis hvalen kommer tilbake.

– Vi får vente til november og høre med fiskerne hvor hvalen er, påpeker hun.

Pedersen driver med havfisketurisme utenfor Sørøya i Hammerfest på sommerstid, men tror Finnmarkskysten er for værhard på vinteren.

– Kan Finnmark overta hvaleventyret?

– Jeg tror det er for dårlig hotellkapasitet og annen nødvendig infrastruktur til at man kan gjøre det samme i Finnmark som man har gjort i Tromsø de siste årene. I tillegg kan det jo være at hvalen er helt borte også derfra om tre-fire år, og dermed ville det være korttenkt å gjøre store investeringer, mener Pedersen.

HVALTURISME I ENDRING: I november 2015, da dette bildet ble tatt, var det flust av hval i fjordene rundt Tromsø, men i vinterens turistsesong måtte operatørene frakte turistene helt ut til Skjervøy for å ha noe håp om å se hval. Foto: Ronald Johansen

Går nordover

Lorentsen ser imidlertid ingen problemer med å gå nordover fra Tromsø med katamaran.

– Hvis hvalen er i Øksfjord og vi har en båt som går i 30 knop, så er vi der på tre timer, sier han.

– Det blir ikke for værhardt?

– Det er klart at vær og vind rundt Loppa kan spille inn, men med så godt vær som vi har hatt i vinter, så tror jeg ikke vi ville ha måtte kansellere særlig mange dager, sier Lorentsen og legger til at de i løpet av to måneder i vinter kun avlyste fire turer til Skjervøy.