Siden nyttår har politiet oppretta åtte straffesaker i forbindelse med bruk av falske sedler i Tromsø.

– Vi har etterforska saken siden midten av januar og har sett disse anmeldelsene i sammenheng. 25. januar pågrep vi en mann og har nå sikta ham, sier Jarle Johnsen, leder for avsnitt for generell etterforskning i Tromsø.

Etterforskes videre

Politiet har ransaket hjemmet til den sikta mannen.

– Der fant vi ting som vi mener kan knytte ham til dette forholdet. Vi fant sedler og har beslaglagt utstyr som kan ha vært brukt til å produsere disse sedlene, sier Johnsen.

– Er han alene om dette?

– Vi har avhørt ytterligere to personer som har status som mistenkte i saken. Jeg regner med at vi skal være ferdige med etterforskningen i løpet av et par uker, sier han.

– Er det uvanlig at det dukker opp falske sedler i Tromsø?

– Ja, det er ikke ofte vi får inn saker på pengefalsk, iallfall ikke åtte saker på så kort tid.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 367 som dreier seg om pengefalsk og risikerer straff med bot eller fengsel inntil tre år.

– Svær pengerull

Rolf Eriksen sto i kassa på bensinstasjonen Circle K på Fridjof Nansensplass da det kom en mann inn og skulle betale med en falsk 200-lapp.

– Kunden hadde en svær rull med penger, men da han ga meg en 200-lapp, kjente jeg umiddelbart at det var noe merkelig med den. Jeg kunne kjenne at den var laget av et helt vanlig A4-ark, altså printa ut hjemme og klippa med saks.

– Virka overraska

Eriksen leverte tilbake 200-lappen til kunden.

– Jeg sa at jeg ikke kunne ta imot noen av de sedlene han holdt i hånda, så da fant han fram en ekte 500-lapp og betalte med den, sier Eriksen.

– Virka han overraska over at sedlene han hadde var falske?

– Han sa at han ble sjokkert og så veldig overraska ut.

Daglig leder, Rita Hansen, sier at så vidt hun vet er det første gang en kunde forsøker å betale med falske sedler.

– Vi har systemer i kassen som gjør at kunder ikke får betalt med falske penger, men i dette tilfellet var det så opplagt at sedlene var falske at vi så det med én gang, sier Hansen.

ÉN SIKTET: Politiet har fått åtte anmeldelser om falske pengesedler i Tromsø. – Det er ikke ofte vi får inn saker på pengefalsk, iallfall ikke åtte saker på så kort tid, sier Jarle Johnsen, leder for avsnitt for generell etterforskning i Tromsø. Foto: Knut Jensen