Slik skal de få stopp på bruken av falske bussbilletter

Den siste tiden har det blitt avslørt flere tilfeller av dokumentforfalskning i kollektivtrafikken i Troms.

Alvorlig: Daglig leder for Troms fylkestrafikk, Kurt Bones (til høyre) ser alvorlig på at det har blitt avdekket flere tilfeller av bruk av falske billetter i kollektivtrafikken den siste tiden. Her avbildet sammen med fylkesråd for samferdsel og miljø Ivar Prestbakmo og Nobina-sjef Magnar Nilssen. Foto: Christer Pedersen. 

pluss

Nokas, som gjennomfører billettkontroller på vegne av Troms fylkestrafikk, har den siste tiden avdekket flere tilfeller av bruk av ugyldige eller falske billetter, spesielt i forbindelse ved bruk av Troms fylkestrafikks digitale billett-app, «Mobillett».

– Det er vanskelig å si noe om hvor utbredt dette fenomenet er, men vi har avdekket flere tilfeller av dokumentforfalskning den siste tiden. Det har vært tilfeller hvor man har vist fram et bilde av en gyldig «Mobillett» og også tilfeller hvor man har laget en video av en gyldig billett og vist den fram i kontrollen, sier Kurt Bones, daglig leder i Troms fylkestrafikk.

Unge syndere

Noe av grunnen til at det har blitt avslørt flere tilfeller den siste tiden, kan ha sammenheng i økning i antall billettkontroller. Nå vil også Troms fylkestrafikk kjøre en informasjonskampanje for å få bukt på problemet.

– Vi ser svært alvorlig på dette, og det er spesielt bekymringsverdig at det er veldig unge folk som driver på slik. Det er mulig at det går litt sport i dette blant unge, og slik kan vi ikke ha det, sier Bones.

Skal anmeldes

Konsekvensene om du blir tatt i dag er en bot på 1.500 kroner, eventuelt 1.700 kroner om den ikke betales på stedet. Bruk av forfalskede billetter rammes også av straffeloven, og i neste ukes fylkesrådsmøte vil ansvaret for å anmelde disse sakene delegeres til fylkesråden for samferdsel og miljø.

– Saken i fylkesrådet handlet om å delegere myndighet til å begjære påtale fra fylkesrådet til fylkesråd for samferdsel. Problemet med falske billetter er for øvrig ikke stort, når man tenker på at vi i 2017 hadde ni millioner passasjerreiser bare i Tromsø, sier Ivar Prestbakmo (Sp) i en SMS til iTromsø.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

pluss