Torsdag var reineiere Risten Turi Aleksandersen og Reiulf Aleksandersen i møte med NVE i Tromsø. Utbyggingen av vindmølleparkene kan gi store økonomiske konsekvenser for reindrifta.

– Blir kalvings- og brunstperioden forstyrret, så taper vi ikke bare økonomisk på det, men hele grunnlaget for tradisjonell reindrift på Kvaløya vil være truet, sier Risten Turi Aleksandersen.

– Krever stans

Aleksandersen forteller at kalvingsperioden varer fra 1. mai til 15. juni og at brunstperioden går fra 15. september til nærmere slutten av oktober.

– Vi krever derfor at anleggsarbeidet stanser i disse periodene. Vi har ingen alternative områder å flytte flokken vår til på Kvaløya, sier hun.

– Lange perioder

Øyvind Leirset, seksjonssjef i NVEs miljøtilsyn av energianlegg, sier at det er for tidlig å si noe om hvorvidt kravet vil innfris, men at de skal ta stilling til det i den videre saksbehandlingen.

– Jeg vil ikke forskuttere saksgangen, men det er lange perioder vi snakker om, sier Leirset.

– Kan konflikten løses med andre tiltak enn å stanse arbeidet fullstendig?

– Dette er et krav fra reindriften og vi må først avgjøre hvorvidt vi skal møte dette kravet, for dét er det ikke gitt at vi gjør. Deretter må vi se på hvilken del av anleggsdriften som eventuelt skal legges ned og eventuelt hvor lenge, sier han.

Møte med Mattilsynet

Som iTromsø skrev fredag, er det gått masser i et vann på Raudfjell da anleggsarbeiderne dumpa masser på feil sted.

– Vi har sagt at disse massene skal fjernes og at de nå må merke opp områdene som de har lov å ha anlegget innenfor slik at ikke dette skjer igjen, sier Leirset.

– Er det NVE eller Mattilsynet som skal undersøke om anleggsarbeidet kan forringe drikkevannet på fjellet?

– Vi er avhengige av de faglige rådene fra Mattilsynet om hva som er innenfor eller ikke når det gjelder drikkevann.

Mattilsynet sa i går til iTromsø at det er NVEs ansvar å følge opp denne saken.

– Er det forvirring om rollefordelingen her?

– Vi var ikke klar over at det var uenighet om rolleforståelsen, men jeg har forsøkt å ta kontakt med Mattilsynet for at vi skal være enige om ansvar og roller, sier Leirset.