Det bekrefter administrerende direktør i Det norske maskinistforbund, Hege Bengtsson.

Før helgen ble det sendt et søksmålsvarsel som gir administrasjonen på rådhuset en siste mulighet til å diskutere saken nærmere.

Tariffstridig

Stabssjef Bjarte Toftaker sier at han ikke har mottatt søksmålsvarselet og vil avvente å kommentere saken til det foreligger.

– Men kommunen er fortsatt av den oppfatning at de seks ansatte har hatt en tariffstridig avtale som vi har valgt å si opp.

Hege Bengtsson mener at hennes medlemmer har sitt på det tørre.

Sikret seg

– Da de seks gikk fra aktiv tjeneste til operatørstillinger ved 110-sentralen, fikk de sikret sine pensjonsrettigheter hos Brann og Redning. Kommunen har sånn sett godkjent at de skal stå i stillingene til fylte 60 år. Dette har kommunen – blant annet som følge av politisk press – senere gått tilbake på og hevder nå at operatørene har 70 år som aldersgrense, konstaterer Bengtsson.

Kort frist

Maskinistforbundet har engasjert advokat Jan-Erik Sverre til å representere arbeidstakerne Tore Nordmo, Gøran Manndal, Klaus Arne Lorentsen, Kristian Karlsen, Kurt Albrigtsen og Rune Arnfinsen.

I sitt varsel om rettslige skritt gir advokat Sverre kommunen frist til 15. februar med å komme med motsvar.

Endret stillingskoder

– Fram til januar 2016 hadde mine klienter utrykningsplikt. Men fra samme årsskifte, fjernet kommunen ordlyden fra stillingene. I fjor sommer ble også stillingskodene endret – noe som medførte at særaldersgrensen ikke lenger gjaldt, sier advokat Sverre.

Ifølge ham gikk arbeidstakerne – ved ulike tidspunkt – fra stillingene ved beredskapsavdelingen til 110-sentralen. Da var det en klar forutsetning fra samtlige at de skulle beholde 60-årsgrensen.

Konsekvenser

– Det kommunen har gjort, får store, økonomiske konsekvenser for de seks operatørene. Deres krav er at arbeidsgiver snarest gjeninnfører utrykningsplikten, sier Jan-Erik Sverre i sitt varsel.

Hva spørsmålet om økonomi angår, har kommunen hevdet at den tariffstridige avtalen vil påføre kommunens pensjonskasse og dets medlemmer kostnader på flere titall millioner kroner. Derfor har administrasjonen valgt å endre avtalene.