De siste to årene har kommunen solgt i alt 58 av sine festetomter til huseierne som har festet disse.

Det har gitt kommunen en salgsinntekt på vel 18,5 millioner kroner.

Salgene har inngått i en kampanje som er gjennomført i kjølvannet av endringer av tomtefesteloven som gir festerne rett til å kjøpe tomta huset deres står på når festetiden løper ut.

Gitt rabatt

I kommunens salgskampanje har man gitt rabatt til festerne som har fått kjøpe tomta til 500 kroner per kvadratmeter.

Det tilsvarer 25 prosent av en standardisert kvadratmeterpris for boligtomter i Tromsø som er satt til 2.000 kroner per kvadratmeter.

Dersom kommunen selger 30 tomter vil man få inn salgsinntekter på cirka ti millioner kroner.

Kampanjen var tenkt å opphøre ved årsskiftet 2017/2018 – men nå foreslås det at kampanjen forlenges til neste årsskifte.

Da avsluttes kampanjen – og prisen som kjøpelystne tomtefestere må betale vil settes til 40 prosent av standardverdien.

Todelt hensikt

Bakgrunnen er at kommunen ønsker å gi tilbudet til flere tomtefestere enn de som hittil har nappet, samt at man ser for seg at kommunen får inn salgsinntekter.

I et saksfremlegg til tirsdagens formannskapsmøte skriver eiendomsavdelingen:

«Et kampanjesalg av festetomter vil la Tromsø kommune ta del i den betydelige prisstigningen som har vært på eiendom siden festeavtalene ble inngått, samtidig som den reduserte prisen gir festerne mulighet til å eie tomten de bor på til en rimelig pris».

Høye tomteverdier

Standardverdien på boligtomter i Tromsø er som sagt satt til 2.000 kroner per kvadratmeter. Det er langt under markedsverdi – som i sentrale strøk kan være opp mot 7.000 kroner kvadratmeter. Like fullt ønsker ikke kommunen å sette et høyere beløp som standard.

Som begrunnelse gir man at man ønsker å likebehandle festerne, samt at kommunen ikke kan nyttegjøre seg tomtene på annen måte. I saksfremlegget skriver eiendomsavdelingen:

«Foruten å medvirke til forutberegnelighet for festerne, vil en slik bestemmelse kunne virke som et incitament til å kjøpe tomten når den er tilgjengelig til kampanjepris».