I dag leier Tromsø kommune lokaler til 46 av sine administrative enheter. For det betaler man i runde tall 93 millioner kroner i årlig husleie.

Derfor har administrasjonen bedt politikerne om å få tillatelse til å utrede hvordan man skal kunne samlokalisere kommunale tjenester for å oppnå både samlokaliseringsgevinster, lavere husleie og bedre tjenester.

– Det er litt uheldig at vi kaller det "rådhus 2" – isteden burde vi snakke om at vi i dag har 46 rådhus spredt over byen, sa Arbeiderpartiets Jarle Heitmann – som ga sin fulle støtte til administrasjonens ønske.

Fikk go – mot tre stemmer

Administrasjonen ønsker blant annet å utrede om man vil kunne bygge et nytt «avlastningsrådhus», eller et Rådhus 2.

I tirsdagens formannskapsmøte fikk administrasjonssjefen støtte til dette – mot tre stemmer.

Høyre var beinharde motstandere av å bruke ressurser på å utrede et nytt rådhus – og fikk støtte fra Senterpartiets Marlene Braathen.

SA JA: Arbeiderpartiets Jarle Heitmann mente at det er nødvendig å utrede hvordan kommunen skal kunne samlokalisere tjenester, og betale mindre i husleie.

Vil prioritere

– Vi mener at man bør kunne få til effektivisering av tjenestene, samlokaliseringsgevinster og lavere husleie innenfor dagens rammer, sa gruppeleder i Høyre, Erlend Svardal Bøe.

Ifølge Høyre-politikeren har kommunen simpelthen ikke råd til å bruke et ukjent antall millioner på en utredning om nytt rådhus – som i sin tur kan føre til en milliardinvestering i nybygg.

Han mener at kommunen har langt viktige oppgaver å løse enn å bruke tid og krefter på dette.

– Vi har et stort merforbruk i pleie- og omsorg som vi må få bukt med, vi har sykefravær på ti prosent som vi må få ned – og vi har andre investeringer som er viktigere, sa han.

Går ut over arbeidsmiljøet

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg mente på sin side at en utredning av saken var nødvendig og på sin plass.

– Som det er i dag er vi for trangbodde på rådhuset, noe som er til skade for arbeidsmiljøet for de ansatte, sa hun.

Dessuten pekte hun på at beløpet man betaler i husleie for eksterne lokaler ville kunne betjene et lån på én milliard. Til sammenligning kostet Rådhuskvartalet – inklusiv kino og bibliotek – 522 millioner kroner da det sto ferdig.

Høyre fikk heller ikke støtte fra sine busser i Fremskrittspartiet.

Vil ha teknisk rådhus

Britt Hege Alvarstein mente at det var nødvendig å få kunnskap om fremtidig behov for lokaler.

– For vår del kan vi godt se på muligheten for eksempelvis et teknisk rådhus – der man samler alle tekniske tjenester. Det trenger heller ikke å ligge i sentrum, kommunen har store tomtearealer på eksempelvis Skattøra, sier hun.

Erlend Svardal Bøe ville likevel ikke støtte administrasjonen.

– Jeg mener at vi bør kunne oppnå det administrasjonen ønsker ved å bruke lokalene vi har i dag bedre, å effektivisere tjenestene – eksempelvis med hjelp av digitalisering og moderne teknologi, sa Bøe.

Men – som sagt – Bør fikk bare støtte fra sin partikollega Anna Amdal Fyhn og Senterpartiets Marlene Braathen.

Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Fremskrittspartiet ga administrasjonen tillatelsen de ønsket.