Helse og omsorg:

Her er direktørens kuttliste

Tirsdag i neste uke skal politikerne i formannskapet bestemme seg for om de skal støtte en kuttliste på 200 millioner kroner for helse- og omsorgssektoren.

KUTTFORSLAG: Avdelingsdirektør for pleie- og omsorg, Trond Brattland, sier at de foreslåtte kuttene i sektoren er høyst nødvendige. – Ellers må vi hente penger fra andre deler av kommunen, sier han til iTromsø.  Foto: Lena Verås Eriksen

pluss

I fjor hadde helse- og omsorgssektoren et såkalt merforbruk på mer enn 130 millioner kroner (for abonnenter).

Et slikt merforbruk vil ikke bli godtatt i 2018 – og i tillegg så har sektoren fått ytterligere sparepålegg på cirka 70 millioner kroner for at Tromsø skal havne på samme utgiftsnivå som sammenlignbare kommuner i det såkalte ASSS-nettverket.

– Vi må ta ned kostnadene for sektoren med cirka 200 millioner kroner – ellers må vi hente penger fra andre sektorer i kommunen, og det vil vi ikke, sier avdelingsdirektør for helse og omsorg, Trond Brattland til iTromsø.

Omfattende kuttliste

I formannskapet i neste uke vil politikerne bli presentert for en konkret kuttliste som – forhåpentlig – skal få den notorisk merforbrukende sektoren under kontroll.

– Fram til nå har vi foreslått tiltak som er å regne som utviklingstiltak – nå foreslår vi reelle kutt i tjenestenivået, sier Brattland.

Dette er Brattlands bistre liste:

• Kutt i tjenestetimer. 50 millioner kuttes på oppfølgingstjenesten, 20 millioner på hjemmetjenesten.

– Det tilsvarer 20 prosent av timene på oppfølgingstjenesten, og ti prosent av timene på hjemmetjenesten, sier Brattland.

Lavere bemanning

• Reduksjon av antall nattevakter, samt generell bemanning på Helsehuset, barneboligene og på institusjonene. Til sammen skal dette gi en besparelse på 60 millioner kroner

• Omorganisering av tjenestetilbudet spesielt rettet mot tunge brukere. Der kan det være snakk om å flytte brukere for å få til gruppeløsninger, mer effektiv personalbruk – men også reduksjon i antall timer. Innsparing: 30 millioner kroner.

• Lavere såkalt effektivitetssavvik. Enhetslederne skal kurses i å ha rett antall ansatte på jobb til rett tid slik at kommunen kan spare penger. Forventet innsparing: 40 millioner kroner.

Trond Brattland sier at det vil merkes både for ansatte og for brukere og pårørende at kommunen nå skrur igjen omsorgsskruen.

Ønsker satsing på rehab

– Vi er nødt til å få ned kostnadene slik at vi kan skaffe oss handlingsrom igjen. Da vil vi kunne satse mer på rehabilitering og forebygging – noe som er en klar målsetting, sier han.

Det vil bli færre timer tildelt til brukerne, og det vil bli færre ansatte til å utføre tjenestene.

Brattland tror at det vil være mulig å unngå oppsigelser av ansatte i stor grad. Turnover, sykefravær og vikarbruk i kommunen er så stor at personalreduksjonen kan tas der.

Han tror heller ikke at det vil få veldig store konsekvenser for brukerne.

Testet på avdelinger

– Vi har gjennomført tester på enkeltavdelinger med å redusere tjenestetilbudet med ti prosent. Det har vært mulig å gi tjenester som har vært innenfor det ansvarlige og lovpålagte nivået – som vi selvfølgelig skal holde, sier han.

Dersom politikerne følger rådene fra Brattland vil arbeidet med å gjennomføre tiltakene starte umiddelbart.

– Vi har allerede vært i drøftinger med de hovedtillitsvalgte for de ansatte, og i neste uke skal vi i møte med brukerorganisasjoner for å informere om hva vi ønsker å gjøre, sier han til iTromsø.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

pluss