Området omfatter dagens «park» mellom Kirkegata/Roald Amundsens Plass/Kaigata, samt bussoppstillingsplassen sør for dagens turistinfo.

Planene er utarbeidet av Arktitektgruppen Cubus – som nå har levert et prosjektforslag som skal opp til politisk behandling i byutviklingskomiteen i neste uke.

Todelt park

«Prostneset Park» er navnet på det arkitektene håper skal bli Tromsøs flotteste uteareal – som skal lokke besøkende og bofaste både sommer og vinter.

Parkanlegget skal bestå av to elementer – «Oppdagernes Plass» og «Den Arktiske Flate». Førstnevnte er dagens grøntareal der statuen av Roald Amundsen står. «Den Arktiske Flate» er området der det i dag er bussoppstillingsplasser.

Må låne 28 millioner

Totalt er budsjettet for parkanlegget på 84 millioner kroner. Av dette skal kommunen ifølge egne beregninger betale knappe 73 millioner – i tillegg skal Tromsø havn spytte inn fem millioner, og nabolagets gårdeiere skal betale seks millioner kroner.

For kommunens del vil det blir snakk om å låne cirka 28 millioner kroner – resten av egenandelen vil bli hentet fra den opprinnelige bevilgningen til havneterminalen, samt omdisponeringer fra andre poster i investeringsbudsjettet for veier og utearealer.

Omfattende planer

For det får kommunen en oppgradert og utsmykket «Oppdagernes Plass», en steinsatt og utsmykket «Den Arktiske Flate», samt beplantninger, sittegrupper, inngjerdinger, asfaltering og sikringstiltak for hele området mellom Kirkegata og kaikanten.

Planene for parken viser hvordan området skal kunne brukes både vinter- og sommerstid.

Skøytebane og akebakke

Sommertid vil det være beplantninger, servering, skatebane og andre publikumstilbud.

Vinterstid skal dagens bussoppstillingsplasser spyles slik at det blir skøytebane, og rampa opp til taket på havneterminalen skal bli akebakke.

Det er altså politikerne i byutviklingskomiteen som først vil få planene til politisk behandling.

Da vil imidlertid politikerne også få ta stilling til om man heller vil gå for en «billigversjon» av Prostneset Park til en totalkostnad som er 34 millioner kroner lavere. Da utgår stort sett det meste av byggingen av «Den Arktiske Flate».

Totalkostnaden for dette vil være cirka 50 millioner kroner.