Det er hensikten bak et byutviklings- og kulturprosjekt «Sentrumsplanen og Sjøfronten» som skal til politisk behandling i flere komiteer i neste uke.

– Det er en videreføring av delprosjektet «Ka Nu!» som vi gjennomførte i Nordbyen i fjor, forteller kultursjef Lisa Hoen.

Samarbeid

Prosjektet er – enkelt fortalt – et samarbeid mellom Tromsø kommune og Koro (Kunst i offentlige rom) – der man med hjelp av kunstneriske innslag og utsmykninger skal skape en attraktiv sjøside i sentrum.

– Det er litt forbausende at vi som by ved havet har snudd ryggen mot sjøen. Vi ønsker å snu fokus, sier Hoen.

Basert på delprosjekt

– Vi vil styrke sjøfronten og skape opplevelser, sier hun.

Delprosjektet «Ka Nu!» ble gjennomført i 2017 med blant annet etableringen av et utendørsbad på Nordsjeteen samt en «kunstboble». Erfaringene fra prosjektet vil bli brukt i utformingen av hovedprosjektet.

– Vi ser foran oss et femårsprosjekt der vi vil søke samarbeid med andre institusjoner, aktører og gårdeiere langs strandpromenaden, sier Hoen.

Samarbeidet med Koro skal reguleres via en avtale, som i sin tur kan generere støtte fra ordningen på opp mot 50 prosent av et tiltenkt budsjett.

Vil involvere andre

Man ønsker å gå i dialog med Tromsø Havn, Statsbygg (som eier Framsenteret), Hålogaland Teater og Vervet utbygging. Dessuten vil man gjerne involvere UiT og kunstakademiet.

– Vi er avhengige av å få til et samarbeid med andre for å kunne gjennomføre dette, sier Hoen.

Ifølge kultursjefen er det som nybrottsarbeid å regne – måten man ønsker å kombinere kunst og byutvikling av et så stort område.

Helt ny måte å arbeide

– Det er nytt at vi gjennomfører et slikt prosjekt sammen med byutvikling, det vil være en annen form for tverrfaglighet når det kunstneriske og det tekniske går sammen om å utvikle et området, sier Hoen.