– Jeg kjente Leif veldig godt. Han var en fantastisk kollega og dyktig flyger. Og ikke minst en dyktig instruktør som var godt kjent for alle i miljøet her.

Det sier Odin Tårnes (78). Mandag mottok han budskapet om at en av de avdøde i flystyrten ved Svolvær søndag kveld var den mangeårige kompisen og kollegaen, Leif Jarle Stamnes (79). Stamnes har også vært leder for Tromsø flyklubb.

Mandag ettermiddag offentliggjorde politiet i Nordland navnene på de to omkomne i flystyrten. I cockpiten på småflyet satt Tromsø-mannen Stamnes sammen med kollega Einar Halvorsen (63) fra Langhus. De var begge medlemmer i Tromsø flyklubb, og skulle etter planen ha returnert til Tromsø flyklubb søndag kveld.

I stedet styrtet de i døden rett utenfor Svolvær flyplass like etter klokken 20.30. De ble hentet opp av sjøen etter kort tid, men livene deres stod ikke til å redde.

– Innmari trist

Tårnes har selv vært medlem i Tromsø flyklubb siden 1985. Da han fylte 70 år i 2010 valgte han å pensjonere seg som flyger, men har i tiden etterpå holdt kontakt med sin gamle flyklubb på Langnes.

– Han var en rolig og skikkelig trivelig kar, med beina godt plantet på jorda. Jeg husker han bare som veldig positiv og imøtekommende, og jeg finner ingenting negativt å si om han. han var en fantastisk venn og pilot, og en veldig kunnskapsrik flyger, sier Tårnes.

Til iTromsø forteller Tårnes at han har flydd mye med Stamnes, som begynte i klubben i 1990. Da iTromsø skrev om Stamnes i 2016, ble han omtalt som Norges eldste flyinstruktør. Han hadde ingen planer om å gi seg med det første, og sa til avisen at han ønsket å fly til han ble 90.

– Jeg har flydd mye med han, og man følte seg alltid veldig trygg med ham. Han og jeg var av de gamle pionere som begynte å dra ut på lange flyturer, og vi har også dratt til utlandet sammen. Han var en dem som var veldig rolig, og jeg trives godt med ham i cockpit, sier Tårnes og legger til:

– Denne ulykken er bare innmari trist. Jeg tenker på familien hans. Vi skal være sammen i klubben i denne trasige stunden. Leif kommer til å bli savnet.

Halvorsen jobbet i Tromsø

Halvorsen arbeidet i firmaet WSP i Tromsø, men bodde med familien på Østlandet. Han har for en tid tilbake tatt flysertifikat for småfly.

Flyet Stamnes og Halvorsen fløy tilhørte Tromsø flyklubb, og hadde kjennetegn "LN-TOS" av typen Piper PA-28-161 Warrior III.

Flyet ligger på 60 til 70 meters dyp utenfor Svolvær flyplass, og mandag kom to inspektører fra flyhavarikommisjonen til Svolvær.

Planen er å heve vraket tirsdag, og under en pressekonferanse mandag sa politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira i Svolvær at flyet ligger 250-300 meter fra flyplassen.

Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent.

Dette flyet av typen Piper PÅ-28-161 og med kallenavn LN-TOS, styret i havet utenfor Svolvær lufthavn. Flyet var eid av Tromsø flyklubb. Dette bildet ble tatt i 2013. Foto: Lars Christian Hansen