I 2012 spilte Johansen hovedrollen som Jean Valjean i musikalen «Les Misérables» på Hålogaland Teater. Da bestemte han seg for å sende en e-post til casting-ansvarlig i London med en video av at han synger en av sangene på norsk. Det gikk seks år uten at Johansen fikk noe svar. Men for én måned siden tikket det inn en e-post.

– Jeg ble helt paff og satt ut. Jeg trodde det toget hadde gått. Det var helt euforisk å bli kontaktet, sier Johansen.

– Ingenting å tape

Etter flere e-poster fram og tilbake den siste måneden der Johansen har sendt videoer av at han synger «Bring Him Home» og «Soliloquy», fikk han forespørselen om å komme til London på audition for rollen.

– Det er fantastisk stas å få denne muligheten. Jeg har ingenting å tape på dette. Dette er mennesker som ikke bruker mye tid på ingenting, så det at de vil ha meg til London på audition, betyr at de tror det kan være noe.

Kjenner seg igjen i karakteren

Rollen som Jean Valjean har tidligere vært besatt av stjerner som John Owen-Jones, Simon Gleeson, og nå Killian Donnelly. På det store lerretet var det Hugh Jackman som portretterte den fattige Jean Valjean som nylig har sluppet ut av fengsel. Johansen ser mange likhetstrekk mellom seg og hovedkarakteren.

– Nå har jeg aldri sittet i fengsel, sier Johansen og ler.

– Men vi har mange andre fellestrekk. Valjean tar blant annet ansvar tidlig for ei ung jente. Selv ble jeg pappa som 17-åring. Dette kan jeg trekke inn i rollen. Jeg kan være en Jardar Valjean, sier han spøkefullt.

Komme seg ut av komfortsonen

Rollen er Johansen godt kjent med. I tillegg til å ha spilt den på HT, har han også vært «understudy» i Sandnes og opptrådte i rollen ti ganger der.

– Nå skal jeg prøve å komme litt med blanke ark og ikke være for fastlåst. Jeg vet jo ikke helt hva de er ute etter.

Og uansett om han får rollen eller ikke, er han godt fornøyd med å få muligheten.

– Det handler om å se hvem man kan leke med. Hvor god er jeg? Jeg vet ikke hvor mitt maks-nivå er før jeg har nådd det. Derfor liker jeg å ta slike utfordringer og komme meg ut av komfortsonen. Jeg vil være så god som jeg kan, sier Johansen.

Får han rollen, betyr det oppsetninger på West End i London gjennom sommeren og muligheter for turné i England.