Kvinnen har sovet dårlig etter innbruddet, og er ennå preget av hendelsen da iTromsø besøker henne hjemme i Idrettsveien søndag ettermiddag. Hun forteller om den ubehagelige opplevelsen som rystet henne dagen før.

– Lørdag formiddag hadde jeg hengt noen saker ute til lufting på verandaen. Jeg er hysterisk med å låse dører, men jeg må ha glemt det mens jeg vasket. For da jeg går opp for å hente inn sakene, så ser jeg at døra inn til soverommet er på gløtt. Det visste jeg at den ikke skulle være. Og så ser jeg at han fyren står rett innfor døra. Kan du tenke deg det sjokket jeg fikk? Jeg spurte hvordan han kom seg inn, men han snakket bare utenlandsk og var helt rolig. Jeg fikk ham ut og låste døra. Jeg ble så urolig at jeg kledde på meg og gikk ut en halvtimes tid, med rullatoren, sier kvinnen til iTromsø.

Hun ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde.

Knuste ruter

Da kvinnen kom tilbake fra lufteturen, oppdaget hun at innbruddsalarmen var gått av, og at et vindu ved ytterdøra var knust.

– Da jeg oppdaget det, ringte jeg politiet og tryglet om at de måtte komme. Så gikk jeg opp på soverommet. Der var det et stort hull i vinduet, og alt jeg hadde av smykkeskrin og bokser lå slengt ut over senga, og det var glass over hele gulvet. Alt jeg hadde av smykker var borte. Kun ett sølvsmykke, i en skuff, fikk de ikke med seg, forklarer hun.

Forsøk: Innbruddstyven forsøkte å ta seg inn seg inn gjennom ytterdøra mens kvinnen var ute, men lyktes ikke. Han kom seg derimot inn gjennom et vindu på baksiden av huset.

Vil ha tryggheten tilbake

90-åringen er ennå preget av hendelsen.

– Det føles som om jeg har mistet alt. For jeg har mistet friheten min. Og tryggheten. Jeg tør ikke forlate huset nå. Fordi jeg har alltid følt meg trygg. Men i natt klarte jeg ikke å sove på soverommet, så jeg sov i stresslessen i stua. Jeg klarte ikke å sove mer enn to timer. Jeg tror det vil ta tid før jeg kommer over dette.

Flere lignende innbrudd

Politiet forteller at det den siste tiden har det vært flere innbrudd i det samme området, og operasjonsleder Kåre Munkvoll sier at politiet ikke ser bort ifra at det kan være samme gjerningsmann som står bak.

– Vi kan ikke se bort ifra at det er samme gjerningsmann. De skjer på dagtid når folk som regel ikke er hjemme, sier Munkvoll og poengterer at de setter inn mye ressurser på å oppklare innbruddene.

– Dette ligner i tillegg på en del innbrudd som man har opplevd sørpå den siste tiden, så det kan heller ikke utelukkes at det kan være de samme folkene som nå har kommet nordover.

– Simpelt

90-åringen tror det kan være flere personer som har vært sammen om å planlegge innbruddet hos henne.

– Det har vært flere personer som har ringt og bankentpå hos meg den siste uken. Blant annet var det en utenlandsk pent kledd mann i frakk her i forrige uke. Hver dag har noen ringt på, og det har vært ulike personer, forteller hun..

– For et par dager siden oppdaget jeg at noen hadde plassert en murstein i innkjørselen min, og skjønte ikke hvordan den hadde havnet der. Den hørte ikke til her, men så glemte jeg av steinen. Nå lurer jeg på om de kan ha plassert den her før innbruddet.

Hun forteller at hun tar mange forholdsregler for å unngå innbrudd.

– Hele hendelsen er uforståelig. Jeg synes det er simpelt at noen bryter seg inn hos eldre mennesker. Og jeg som alltid er så forsiktig med å låse dører, og alltid ha på alarm når jeg låser, sier 90-åringen fortvilt.