På Troms SV og Finnmark SVs årsmøte var ett av budskapene til stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes at partiet må omfavne en tydeligere forsvarspolitisk linje.

– Flere medlemmer

– Vi har sett en økt interesse for forsvarspolitikk i SV, og vi har fått flere nye medlemmer fra forsvaret som engasjerer seg i den brede beredskapstenkningen. Audun Lysbakken har også sagt at forsvarspolitikk er et av områdene han vil fokusere på i årene fremover, sier Fylkesnes, og fortsetter:

– Mange har hatt en idé om at SV er et pasifistisk parti, men den rådende partilinja er nå at vi ønsker et sterkt forsvar, og at det skal ha sin hovedvekt i nord. Vi ønsker ikke en større avhengighet til USA, som i vår region skaper økte spenninger.

Sterkt nasjonalt forsvar

Den nye linjen ble vedtatt på SVs landsmøte i fjor, og Fylkesnes mener partiet viser det gjennom politikken de fører.

– Vi har vedtatt at vi vil ha et sterkt nasjonalt forsvar, og det har vi gjennomført i våre budsjetter. Endringen har gått over en viss tid, men vi har foreslått mer penger til hær, sjøforsvar og marinen enn både regjering og de andre partiene. Det er de store investeringene på F-35 som vi mener slakter resten av det norske forsvaret. Det er både en feilinvestering og en overinvestering, sier han om det norske innkjøpet fra de amerikanske jegerflyene.

Gå ut av Nato på sikt

Selv om partiet vil bevege seg mot en tydeligere forsvarslinje, står de fast i sitt syn på norsk Nato-medlemskap.

– Vi ønsker på sikt å gå ut av Nato, og erstatte det med et regionalt forsvarssamarbeid. Vi vil ikke ut i morgen, fordi det står ingen alternativer klare, men vi jobber langsiktig for heller å få på plass et nordisk samarbeid.

– SV skal bli et sikkerhets- og forsvarsparti. Det handler om tida vi lever i. Vi vil ikke tilpasse det norske forsvaret USA, det tror vi er utrygt på sikt. Vi vil ha en mer selvstendig forsvarsevne.

SV-politikeren mener at Norge ikke er viktig nok for USA til at man kan basere seg kun på deres støtte.

– Vi ser at USA nå redefinerer sitt sikkerhetsperspektiv ganske mye. Det gjør oss fryktelig sårbar. Den selvstendighetslinja blir viktig både når det kommer til forsvar og for eksempel matsikkerhet.

Feilinvesteringer

LEDER: Fungerende leder i SV, Kirsti Bergstø, mener partiet har fått en mer presisert forsvarspolitikk.

Fungerende SV-leder Kjersti Bergstø mener også at forsvarspolitikken i dag ikke er god nok

– I dag er man mer opptatt av å pleie forholdet til USA, enn egen forsvarsevne. Et godt forsvar handler ikke bare om hvor mye penger man bruker, men om hvordan man bruker pengene. Vi mener det er store feilprioriteringer i dag, som å prioritere dyre amerikanske jegerfly.