Etter dødsulykken på E8 ved Hundbergan i 2016, ble kvinnen i Nord-Troms tingrett frikjent for uaktsomt drap og legemsbeskadigelse. 9. februar i år ble hun imidlertid dømt etter tiltale i Frostating lagmannsrett. Nå anker hun saken videre til Høyesterett.

– Hun har nå lest gjennom dommen og bestemt seg for å anke den. Det er en del momenter i dommen vi mener Høyesterett bør se på, blant annet at hun som lærling blir dømt like strengt, om ikke strengere, enn erfarne yrkessjåfører, sier kvinnens forsvarer, Robert Aksnes.

– Tingrettsdommen var uriktig

I tingretten ble transportlærlingen dømt for uaktsomt kjøring i henhold til veitrafikkloven, men uaktsomheten ble ikke ansett som grov. Dermed ble 21-åringen ikke idømt oppreisningserstatning til de etterlatte og de fornærmede i saken.

– Når det gjelder erstatningsspørsmålet, mente vi at dommen i tingretten var uriktig. Mine klienter ønsket likevel ikke å gå videre med et sivilrettslig krav av hensyn til den unge kvinnen, sier bistandsadvokat Erik Ringberg, som representerer Heikas familie.

Når saken ble anket til lagmannsretten, ble Ringberg og hans klienter enige om at de igjen skulle kreve behandling av erstatningsspørsmålet.

Håper punktum er satt

I Frostating ble kvinnen dømt til å betale 500.000 kroner i oppreisning.

– Det er rettslig sett ingen tvil om at det var en korrekt avgjørelse, sier Ringberg.

– Men utenomrettslig sett?

– Dette er en dypt tragisk sak for alle involverte parter, både for kvinnen og de etterlatte. Ulykken rammet hardt og veldig mange. Dette har vært vanskelig for alle, men jeg tror nok den avgjørelsen fra Frostating er riktig. Slik som bevisførselen var i lagmannsretten, gir det grunnlag for å dømme i samsvar med tiltale, svarer Ringberg.

– Hva tenker de etterlatte om anken?

– Det er alltid godt å kunne sette punktum og gå videre. Nåløyet for å få saken behandlet av Høyesterett er svært trangt, men det er tross alt de som bestemmer den videre skjebne i saken. Vi er bare nødt til å avvente og se hva de mener, svarer Ringberg.

ÅSTEDET: 52 år gamle Hilde Martine Heika omkom i ulykken. Foto: Trond Tomassen