Det er ikke ofte kantinen i tredje etasje på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er fullsatt. Onsdag morgen var en slik dag. Tett i tett satt hvitkledde leger, sykepleiere og ledere.

Såpass mange hadde tatt turen for å få med seg møtet med administrerende direktør i Helse Nord at folk ble sittende utenfor møtelokalet for å få med seg hva som ble sagt.

KRITISK: Også klinikkoverlege Geir Bjørsvik var kritisk til Helse Nord. – Du snakker på en måte som bygger tillit, men for meg er tilliten til Helse Nord lik null, sa han.

Vorland innledet møtet med å orientere om hendelsene som ledet opp til at direktøren gikk på dagen og både leder og nestleder i UNN-styret trakk seg; fra telefonsamtalen mellom Ingebrigtsen og Helse Nord-styreleder Marianne Telle i desember og fram til mediestormen i februar.

Ifølge Helse Nord-ledelsens versjon av saken, skal Ingebrigtsen i løpet av samtalen med Telle ha truet henne i et forsøk på å påvirke utfallet i PCI-saken.

Rådet avsettelse

Dager etter de angivelige truslene ble fremsatt, rådet Vorland tidligere UNN-styreleder Jorhill Andreassen til å avsette Ingebrigtsen, uten å ha snakket med UNN-direktøren først. Dette skal Andreassen ha likt dårlig.

– Telle ringte meg rett etter at hun hadde snakket med Tor og fortalte om det som hadde hendt. Hun var veldig opprørt. Jeg stoler fullt og helt på henne – hun hadde ikke reagert på den måten uten grunn, sa han.

SKAL EVALUERE: Lars Vorland tok selvkritikk for måten Helse Nord har håndtert Ingebrigtsen-saken og opplyser at de nå skal evaluere det som har skjedd.

Vorland forsvarte innledningsvis valget om å gå ut i media med deres versjon av saken, til tross for enighet mellom Helse Nord og UNN om å legge lokk på saken.

– Da media knyttet direktørens avgang til PCI-saken, skjønte jeg at saken kom til å sprekke. Dagen etter hadde både Dagens Medisin og Avisa Nordland skrevet om truslene. Det verste man kan gjøre er å si "ingen kommentar"; det fører bare til vill spekulasjon. Etter å ha vurdert våre alternativer nøye, ble det besluttet å redegjøre for saken offentlig, forklarte Vorland.

– Null tillit ved UNN

Da det ble åpnet for spørsmål fra salen, økte temperaturen i kantinen betraktelig. Mange forsvarte Ingebrigtsens engasjement i PCI-saken og kom med ramsalt kritikk av måten Helse Nord har håndtert saken i media.

SKAMMELIG: Mads Gilbert kalte Helse Nords håndtering av Ingebrigtsen-saken for skammelig.

En av dem var klinikkoverlege Mads Gilbert, som mener det Vorland nå driver med er en kamp for sannheten og historien.

– Dere har knapt vært innom her i løpet av prosessen. Dere har ikke forsøkt å legge til rette for ryddige og lydhøre møteplasser. I stedet har våre faglige vurderinger blitt møtt med usaklig retorikk og vi har til dels fått argumentene våre kriminalisert.

– Måten dere har behandlet vår avgåtte ledelse på er skammelig. Hvorfor lot du Ingebrigtsen bli kastet til hundene på den måten? Vi har null tillit til deg og Helse Nord-ledelsen. Helse Nord har styrt fra Bodø i 17 år – nå er det på høy tid at ledelsen flyttes til Tromsø, avsluttet han til full applaus fra de UNN-ansatte.

– INGEN TILLIT: Klinikkoverlege Mads Gilbert med klar tale til Helse Nord-direktør Lars Vorland: – Du har ingen tillit.

Tar selvkritikk

Også tidligere foretakstillitsvalgt for Legeforeningen, Ulla Dorte Mathisen, tok ordet.

– Jeg tror Gilbert og andre bør være forsiktig med å snakke for alle her. Å gjøre dette til en sak om PCI-senteret mener jeg undergraver sakens alvor. Dette er en personalsak, og Helse Nords håndtering av den har ført til bråk og dype sår i organisasjonen vår. Det vil nok gjøre arbeidet med å finne en ny direktør til en svært krevende oppgave, sa hun.

DYPE SÅR: Tidligere foretakstillitsvalgt for Legeforeningen, Ulla Dorte Mathisen, mener måten Helse Nord har handlet på vil gjøre det utfordrende å rekruttere en ny direktør til universitetssykehuset.

Vorland gjorde det klart at Helse Nord og fagmiljøet ved UNN er uenige om PCI-etableringen i Bodø, men tok selvkritikk for hvordan Ingebrigtsen-saken ble håndtert.

– For det første brukte vi for lang tid på saken, og det beklager jeg. At vi gikk ut med innholdet i saken på den måten vi gjorde, var kanskje heller ikke lurt. Vi vil nå evaluere det som har skjedd, sa han.

Vedrørende tidligere varsler mot Ingebrigtsen, opplyste Helse Nord-direktøren at de undersøkte sakene, men ikke fant grunn til å agere.