Siden nyttår har flere bedrifter meldt fra til politiet om kunder som har forsøkt å betale med falske sedler. 31. januar skrev iTromsø at Circle K på Fridjof Nansens plass hadde en kunde som forsøkte å betale for drivstoff med falske 200-lapper. Elkjøp har også anmeldt fem tilfeller fra sin butikk på K1.

– Elkjøp har hatt gode rutiner på håndtering av falske sedler i årevis, og har ikke lidd noe økonomisk tap på grunn av dette, sier Bjørn Helge Jensen, varehussjef Elkjøp Megastore Tromsø.

– Når var forrige gang dere anmeldte en sak til politiet?

– Det er nå to-tre uker siden sist vi kom over en seddel som vi hadde mistanke om at var falsk, sier Jensen.

Tror én mann står bak

FALSK 200-SEDDEL: I slutten av januar kom en mann inn med en bunke sedler og skulle betale for drivstoff. 200-lappen han dro fram var åpenbart falsk, ifølge mannen som sto i kassa.

Lene Fabek, seksjonsleder for etterforskning, bekrefter at det nå er flere uker siden politiet fikk en ny anmeldelse i saken. 25. januar pågrep politiet en tromsømann i 50-årene, og siden da har det vært stille.

– Vi har ikke fått inn noen nye anmeldelser om falske sedler de siste par ukene, så det ser ut som at vi har fått stoppa det, sier Fabek.

– Dere antar altså at det var samme mann som sto bak alle disse sakene?

– Det kan se slik ut. Vi tror vi har tatt rett mann.

Tre mistenkte

Tromsømannen i 50-årene er en kjenning av politiet, men så vidt politiet er klar over så har han ikke gjort noe lignende tidligere.

I tillegg til hovedmistenkte er det imidlertid ytterligere to mistenkte i saken.

– Det er riktig at vi har to andre personer med status som mistenkte. Saken er fortsatt under etterforskning så vi vet ikke det endelige utfallet ennå.

FEM TILFELLER: Bjørn Helge Jensen, varehussjef i Elkjøp K1, sier at de har hatt fem tilfeller av forsøk på betaling med falske sedler i butikken.

Fabek sier at politiet antar at det er den hovedmistenkte mannen som har vært opprinnelseskilden til de falske sedlene, og dermed at de to andre eventuelt spiller mindre roller i saken.

– Jeg kan ikke si noe nærmere om status på de to andre, men som sagt ser det ut til at det er én hovedperson, sier Fabek.