– Akkurat nå sitter jeg og drikker morgenkaffen i en basecamp under Aconcagua i Argentina, sier Håkon W. Skog Erlandsen på en satellittelefon med dårlig lyd og forsinkelser på linja.

– Utstyret drives av solcellepanel så jeg har bare lyd når det er sol, men det er oppholdsvær for øyeblikket.

Syv verdenstopper

Erlandsen er musiker og triatlonutøver. Han er fra Mo i Rana, og har studert ved Musikkonservatoriet i Tromsø. I 2014 var han deltaker i TV-programmet «71 grader nord». De neste to årene skal han bestige det høyeste punktet på alle syv kontinent, og spille saksofonkonsert.

DEN VEIEN: I løpet av de neste dagene skal Håkon W. Skog Erlandsen ta med seg saksofonen til toppen. Forhåpentligvis er det nok luft til å fylle lungene og gi lyd i saksofonen.

– Hvorfor gjør du dette?

– Jeg er musiker, men har også drevet med triatlon de siste seks årene så dette er vel et forsøk på å kombinere disse to interessene, sier han.

Erlandsen begynte klatringen for 18 dager siden da han og ei venninne landet i Argentina. Målet er å bestige Aconcagua, men torsdag var de fortsatt bare på 4300 m.o.h.

– Senere i dag skal vi opp til Camp Canada som ligger på rundt 5.000 meter, og i løpet av to til seks dager skal vi forhåpentlig stå på toppen.

Skal sette verdensrekord

Det er imidlertid ikke første gang han gjør noe slikt: for to år siden tok han med seg 80 kilo med bagasje opp til Norges mest utilgjengelige turisthytte, Tåkeheimen i Nordland, og holdt konsert på 1100 moh.

BASECAMP: Torsdag befant Erlandsen seg på 4300 moh. og skal de neste dagene klatre videre mot toppen av Aconcagua på 6962 moh.

– Nå har jeg kun med en saksofon og kamerautstyr.

Begge deler er helt essensielle i gjennomføringen av konserten, fordi Guinness World Records stiller strenge krav til dokumentasjon for å godkjenne verdensrekorden. I dag er det en gruppe musikere som holder rekorden etter å ha gjennomført en konsert i Nepal på 6476 moh. i 2012.

– Når jeg toppen av Aconcagua så blir den nye rekorden min på 6962 moh.

Vil nå Mount Everest

Setter han rekord nå så vil den kanskje måtte oppdateres igjen neste år, for i mai 2019 skal Erlandsen prøve seg på Mount Everest (8848 moh.).

– Dét er ikke for alle?

– Nei, det er klart at det blir ganske drøyt, men jeg vil være mer erfaren da. Nå går jeg til nesten 7.000 meter og i mai skal jeg gå til drøye 6.000 i Nord-Amerika. De syv toppene skal bestiges i løpet av de neste to årene, sier han.

Erlandsen sier at han ikke har ambisjoner om å trekke det helt store publikummet på fjelltoppene.

– Du selger ikke billetter, da?

– Nei, det er nok dårlig med Ticket Master der oppe, avslutter han.