Helse Nord har innkalt kommunen, fylket og KS til et møte, i forbindelse med Kommunenes Sentralforbund (KS) og Troms fylkeskommunes krav om at valg av nytt UNN-styre utsettes i to uker. Det er Helse Nord som velger UNN-styret, og etter planen skal det velges et nytt styre på Helse Nord-styremøtet i morgen.

Det var disse kravene som ble diskutert mellom partene tirsdag kveld, bak lukkede dører.

– Hoppet bukk over

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk står på sine krav.

– Det vil være vanskelig for det nye styret å fungere effektivt, om det er aktører som føler det er hoppet bukk over prosessen rundt valg av nytt styre.

LYTTET: Lars Vorland og Marianne Telle var ordknapp etter møtet. Endelig beslutning skal fattes under Helse Nord-styremøtet onsdag. Foto: Martin Lægland

Helse Nord kunne ikke gi noen lovnad om utsettelse, kun beskjed om at de lyttet på innspillene.

– Det var et konstruktivt møte, og jeg tar med meg innspillene til styret i morgen, sier styreleder i Helse Nord, Marianne Telle.

Hun mener hun ikke har et mandat til å love en utsettelse.

– Det er styret som fatter beslutninga, og et samlet styre må gjøre en vurdering, sier hun.

Ørnebakk på sin side, hadde forventet klarere tale fra Helse Nord-ledelsen.

– Jeg hadde håpet de kunne være tydeligere på møtet. Jeg skjønner argumentasjonen fra Helse Nord og UNN, om at de ønsker en rask avklaring, men vi kommer ikke bort ifra at det er en spesiell og utfordrende situasjon. Nå må Helse Nord ta noen kloke valg om å utsette prosessen, og det håper jeg inderlig at de gjør, sier Ørnebakk.

– Uklokt

På møtet deltok fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap), fylkesråd for samferdsel og nestleder i KS Troms, Ivar Prestbakmo (Sp) og ordfører Kristin Røymo (Ap). Fra Helse Nord møtte styreleder Marianne Telle, administrerende direktør Lars Vorland og direktør Kristian Fanghol.

Prestbakmo mener at Helse Nord vil eskalere konflikten om de ikke imøtekommer kravene om utsettelse.

– Det vil være særdeles uklokt av Helse Nord å oppnevne et styre i UNN helseforetak etter den klare beskjeden de nå har fått. Det vil bidra til å forsterke det mange opplever som ei tillitskrise, og vil gjøre jobben adskillig vanskeligere for Helse Nord med å gjenopprette tilliten fra innbyggerne i Nord-Norge. I verste fall vil det eskalere situasjonen. Jeg forventer at Marianne Telle og Lars Vorland formidler til styret hva vi har sagt, og akkurat så tydelig som vi har forsøkt å være. Det er i deres egen interesse, sier Prestbakmo.

– Håndsrekning

Ordfører Kristin Røymo deler kravet fra Ørnebakk og Prestbakmo.

– Det som kom fram på møtet var i all hovedsak en bekreftelse fra fylket og KS, med støtte fra meg, om at de bør avvente oppnevning til styret, til etter en ny innspillsrunde. Det er snakk om en 14 dagers utsettelse, og det bør de ta imot som en håndsrekning for å styrke tilliten deres, og øke sannsynligheten for at det nye styret vil ha tilstrekkelig legitimitet når de starter sitt arbeid, sier Røymo.

Lukkede dører

Pressen var kastet på gangen, mens partene hadde møtet på et konferanserom på Radisson hotell i Tromsø. Telle mente at et lukket møte var nødvendig for tillitsfull dialog.

– Det er fordi det er en diskusjon, og vi vil ha åpen dialog.

–Kan man ikke ha åpen dialog under et åpent møte?

– Det er alltid lettere å dele tanker hvis man får gjøre det i fortrolighet, sa Telle på vei ut av møtet.

Willy Ørnebakk oppfordret på sin side til mer åpenhet.

– Vi sa ikke noe om stengingen av møtet. Men hele prosessen hadde nok vært mer tjent med mer åpenhet, slik at det ikke sås tvil om hvem som har foreslått de ulike kandidatene i det nye styret. Det er verken UNN-styret eller Helse Nord tjent med. Ingen navn til styret ble nevn på møtet, og vi sier akkurat det samme utad som vi sier om møtet er lukket sier Ørnebakk.