Frostskadde vannrør kan i verste fall føre til totalskader på boligen. Ifølge to av Tromsøs rørleggerfirma har en kald februar resultert i travle dager med svært høy aktivitet av tineoppdrag.

– I morges startet vi med 30 oppdrag, med tilsvarende mengde dagen før. Siden januar har vi gått doble skift, med tre biler som har kjørt nonstop, sier Per Olsen ved Høytrykksvakta.

– Jeg vil anslå at det nå er 50–100 husstander som står uten vann, spesielt i distriktene. Et område med 6–7 husstander har vært uten vann siden jul, forteller han.

– På det meste har vi vært fire ganger på ett sted, så det er en fortvilt situasjon, sier Olsen.

Også hos rørleggerfirmaet VVS24 har det «gått i ett» de siste dagene, ifølge nestleder og rørleggermester Johnny Åsheim.

– Det har vært en periode med jevn tining, men mandag morgen eksploderte det med rundt 20 oppdrag, forteller han.

Åsheim forklarer at det er såkalte stikkledninger som fryser, da telene går dypt nede i jorden. For å tine disse må det legges ut slanger med varmekabler fra naboboliger.

Strømbrudd

Er først uhellet ute er det lite man kan gjøre selv, og det anbefales derfor først og fremst forebyggende tiltak.

– Ring forsikringsselskapet og meld det inn som skade. Enkelte selskap betaler også deler av tiningen, så sjekk dette, oppfordrer Olsen.

– Skal man ut å reise må man stenge hovedkranen. Blir det strømbrudd, vil rørene fryse til og bli ødelagt.

Han anbefaler også å alltid ha godt med varme på, både inne i huset og i kjelleren.

– Har man krypkjeller burde man også isolere denne. Man burde gjøre hva man kan for å unngå frosne rør, sier han.

Brant nesten ned huset

Åsheim understreker at opplæring og fagkunnskap er nødvendig om man vil reparere rørene, og trekker fram et tidligere skrekkeksempel på tining:

– Noen forsøkte å tine et rør med åpen flamme. Hadde det tatt fyr i isolasjonen eller pappen, ville huset brent ned.

Han opplyser også at rør kun sprekker når det fryser, men skadene oppdages ofte ikke før det tiner igjen. Da kan det være for sent.

– Er man riktig uheldig kan skaden være fatal slik at hele huset oversvømmes, advarer han.

– Dårlig planlegging

Olsen forteller at det fort koster mellom 20.000–50.000 kroner å få lagt nytt vann, og i ekstreme tilfeller har det kostet opp mot 150.000 kroner.

– Vi har sett mye dårlig håndverk der ute, der folk har meislet opp hele kjelleren for å komme til vannledningene. Man må vite hva man gjør, og det er der utfordringen ligger, forklarer han.

I renoverte og ombygde boliger kan tiningsarbeidet fort bli mer tidkrevende og ekstra omfattende, da det ikke har blitt tatt hensyn til hvor rørene ligger. I enkelte tilfeller har rørleggerne derfor vært nødt til å bygge om hele vanninntaket.

– Ofte står inntaket for eksempel inne i en vegg, og hva gjør man da? spør Olsen retorisk.

– Mange hus bygges om uten å ta hensyn til dette. Det er dårlig planlegging.

Frostskader for milliarder

Ifølge Tryg Forsikring har forsikringsbransjen betalt ut nærmere to milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost.

– Minusgrader kan fort bli kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det stilles krav om at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurv kan føre til avkortede erstatningsoppgjør.

– Er man borte fra boligen om vinteren bør man stenge av vannet før man drar, det kan spare deg for ubehagelige vannskader, sier Opedal.