For å påse at barnevernet gjør jobben sin og at fosterbarna har det bra, er kommunen fosterhjemmet ligger i lovpålagt å føre tilsyn med hvert enkelt barn fra plasseringstidspunktet til de fyller 18 år. Minimumskravet er fire besøk i året, men det kan reduseres til to i spesielle tilfeller.

Her sviktet Tromsø kommune fullstendig i fjor. Over halvparten av barna som har krav på tilsyn fikk ikke det lovpålagte antallet tilsynsbesøk.

Rapporterte over 80 lovbrudd

I barnevernstjenestens første halvårsrapport for 2017 er det registrert 61 fosterbarn som har bodd i fosterhjem i mer enn ett år i Tromsø. Av disse var det 13 barn som ikke fikk antallet tilsynsbesøk de har krav på. I andre halvår økte omfanget av lovbruddene betydelig: Av 105 barn, fikk ikke 68 sitt lovpålagte tilsyn.

– Dette er en svært negativ utvikling. Antallet lovbrudd har økt kraftig i Tromsø i løpet av fjoråret. Fosterbarna er på mange måter de mest sårbare av oss, og det er kommunes oppgave å sørge for at de har det godt og får den omsorgen de trenger. Vi ser svært alvorlig på dette og kommer ikke til å gi slipp på saken, sier fylkesmann Elisabeth Aspaker til iTromsø.

Også for 36 av 79 barn som ennå ikke hadde bodd ett år i fosterhjem lå det, ifølge Fylkesmannen i Troms, an til nye lovbrudd.

Oppfølgingssvikt

I tillegg til tilsynsansvaret, har barnevernstjenestens saksbehandlere et oppfølgings- og kontrollansvar for alle barn kommunen har omsorg for – også de som plasseres i fosterhjem i andre kommuner enn der barnet bor når barnevernstjenesten griper inn.

– Her er det igjen lovfestet at barna og fosterfamiliene skal få minimum fire besøk i året, men antallet kan som ved tilsyn reduseres til to dersom fostersituasjonen er stabil og verken familien eller barnet har behov for tett oppfølging, sier Merete Jensen, som er fagansvarlig for barnevern hos Fylkesmannen.

I første halvdel av 2017 hadde Tromsø et slikt omsorgsansvar for 117 barn og det ble rapportert 15 lovbrudd knyttet til oppfølgings- og kontrollbesøk. I andre halvdel av året gikk antallet barn ned til 116, men antallet avvik økte til 42.

– Også her har situasjonen utartet i løpet av året som har gått. Det er svært uheldig, sier Jensen.

– Kolossal økning

Etter første halvårsrapport, ba Fylkesmannen kommunen redegjøre for lovbruddene og hvordan de følges opp. Hun tok også opp saken på et møte med kommunen i november.

Barnevernstjenesten opplyste da at de hadde tatt grep.

– I redegjørelsen fra kommunen ble det fortalt at utfordringene knyttet til tilsyn og oppfølging særlig skyldtes sykefravær. Ifølge barnevernstjenesten var det gjort tiltak for å redusere fraværet og styrke bemanningen. Det ble også opplyst at man ville prioritere tilsyns- og oppfølgingsbesøk hos de barna som trengte det mest, legger Jensen til.

Kommunen forespeilte imidlertid at avvikene ville fortsette inn i andre halvår.

– Men i stedet for å bare fortsette, ser vi nå at det har vært en kolossal økning, sier Aspaker

Fremskynder dialogmøte

Fylkesmannen hadde i år planlagt et dialogmøte med barnevernstjenesten. Det møtet vil hun nå fremskynde.

– Der seg jeg for meg at både barnevernstjenesten og ordføreren er til stede, sier Aspaker.

Hun understreker at selv om barna ikke har fått de lovpålagte antallet besøk, betyr ikke det at barnevernstjenesten ikke har fulgt opp eller drevet tilsyn med barna i det hele tatt.

– Det kan for eksempel være at flere av barna har fått to eller tre besøk. De tallene har ikke vi tilgang til, sier fylkesmannen, som samtidig understreker at ethvert lovbrudd er ett for mye.

Etter en henvendelse fra iTromsø har barnevernstjenesten i Tromsø foretatt en manuell opptelling av hvor mange besøk hvert enkelt barn har fått. Der fremkommer det at fire fosterbarn aldri fikk tilsynsbesøk, mens to barn ikke fikk noen oppfølging av omsorgsavdelingen.

BEKYMRET: I løpet av fjoråret økte antallet lovbrudd knyttet til tilsyn og oppfølging av fosterbarn betydelig. Tallene bekymrer både fylkesmann Elisabeth Aspaker og fagansvarlig for barnevern hos Fylkesmannen, Merete Jensen. Foto: Ronald Johansen / iTromsø