Det unge sjakktalentet har vært nær IM-tittelen ei stund, og i siste runde i helgas sjakkturnering i Kragerø så løsna det.

– Jeg har jobba hardt i de siste månedene for å være i god form til denne turneringa, og så klaffa alt! Jeg er veldig glad nå, sier Kaasen.

Tredje yngste noensinne

Inntil Kaasen tok poeng i siste runde på søndag, og dermed oppfylte kriteriene for tittelen, så lista over de yngste IM-spillerne i norsk sjakkhistorie slik ut: Magnus Carlsen (12 år og 7 måneder), Aryan Tari (14 år og 1 måned) og Simen Agdestein (16 år og tre måneder).

Tor Fredrik Kaasen er i dag 15 år og 7 måneder, og vipper dermed sjakknestor Agdestein av pallen. Agdestein blir Kaasens sjakklærer ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) til høsten.

– Hvordan var det å ta tredjeplassen fra den nye læreren din?

– Det er klart det var kult, men det var vanskeligere å få IM-tittelen før enn det er i dag, sier han.

– Det blir ikke ubehagelig for ham å ha deg som elev, da?

– Vi får håpe at han ikke er så alt for sur, for det ville vært kjipt, sier Kaasen og ler.

– Veldig motivert

Kaasen trenes av Jevgenij Romanov, russeren som ledet det norske landslaget under sjakkolympiaden i Tromsø i 2014. Det neste steget opp i sjakkstigen er stormester, en tittel man får hvis man når 2.500 i rating. Magnus Carlsen var 13 år og 5 måneder da han ble stormester, men det er ikke flere enn 14 nordmenn som har klart det. Kaasen har i dag en rating på 2.350.

– Hva tenker du om framtida som sjakkspiller?

– Jeg er veldig motivert nå, og skal fortsette å jobbe hardt. Målet er å bli stormester før jeg fyller 18 år, sier han.

Flytta sørover for å bli god

Kaasen er oppvokst i Tromsø, men sommeren 2016 flytta han sørover for å komme nærmere et sjakkmiljø med flere spillere på høyt nivå. Einar Kaasen, sjakktalentets far, skjønte tidlig at sønnen kunne bli god.

– Det var ganske tilfeldig at vi begynte å spille litt sjakk hjemme da han var rundt syv år, men så la jeg merke til at han tok det veldig fort, sier Einar Kaasen.

– Han er en spennende spiller

Simen Agdestein mener at sjakktalentet fra Tromsø er på full fart fremover.

Agdestein er et kjent navn i sjakkverden, både som spiller, sjakkspaltist i VG og lærer for Magnus Carlsen ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Til høsten blir han også læreren til Tor Fredrik Kaasen.

– Da Kaasen ble IM på søndag så vippa han deg av tredjeplassen på lista over norgeshistoriens yngste IM. Hva syntes du om dét?

– Tor Fredrik har jobba veldig hardt de siste årene, og jeg synes det han fikk til var fullt fortjent, sier Agdestein.

– Kan bli veldig god

Agdestein er imponert over den utviklingen Kaasen har vist de siste årene, og har troen på at han vil fortsette den sterke utviklingen.

– Tor Fredrik er en ekte sjakkspiller som elsker sjakk. Nå er det full fart fremover og så er neste mål stormestertittelen.

Han sier at det ikke trenger å være så langt opp til å bli stormester, men at det ikke er noen garanti for at han kommer seg dit.

– Han er en spennende spiller som kan bli veldig god, men han må få utvikle seg i sitt eget tempo, sier Agdestein.