Judeson Joseph og Siv Kvernmo er begge overleger ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på UNN. Som henholdsvis doktorgradsstipendiat og prosjektleder skal de to samarbeide om en stor studie på ADHD hos barn. Problemstillingen er forholdsvis enkel:

– Vi ønsker å finne ut om omega-3 har gunstig effekt på ADHDs tre kjernesymptomer; nemlig impulsivitet, hyperaktivitet og oppmerksomhetssvikt, sier Siv Kvernmo.

Hjernen forstyrrer seg selv

Dagens medisinering av barn med ADHD er såkalte sentralstimulerende medikamenter. Kvernmo sier at dette fungerer i rundt 70–80 prosent av tilfellene.

– Medisinene gir imidlertid noen av barna uønskede bivirkninger som dårlig søvn og svekket matlyst, sier Kvernmo.

Judeson Joseph beskriver ADHD-hjernen som en hjerne som forstyrrer seg selv. Når vi konsentrere oss så er det viktig å stenge ute støyen fra andre deler av hjernen, men de med ADHD klarer ikke det.

– Barn med ADHD har dårligere kobling mellom nettverkene i hjernen, og vi håper at omega-3 kan hjelpe til å modne disse koblingene, sier Joseph.

Vil ikke erstatte medikamenter

Effekten av omega-3 på barn med ADHD er forsket på tidligere, men studiene har ikke vært omfattende nok til å konkludere. Denne studien skal hente inn minst 330 barn med ADD eller ADHD for å komme nærmere en konklusjon.

Barn som deltar i studien kan enten ha stått på andre ADHD-medisiner tidligere, eller nettopp ha fått diagnosen.

– Blir det slutt på sentralstimulerende medikamenter som Ritalin hvis dette viser seg å fungere?

– Nei, mange barn vil trenge medisiner også i fremtiden. Kanskje kan omega-3 være tilstrekkelig behandling for noen, mens for andre kan omega-3 kanskje bidra til lavere doser medisiner og dermed også færre bivirkninger. ADHD er en sammensatt diagnose og kanskje vil omega-3 fungere på én del av symptomene, men ikke på alle, sier Kvernmo og legger til at omega-3 i tidligere studier ser ut til å fungere best på oppmerksomhet, men ikke så godt på hyperaktivitet.

Strenge krav for diagnose

Stadig flere får ADHD-diagnosen, og Siv Kvernmo mener det er helsevesenet som er blitt dyktigere til å stille diagnose.

– Er det for enkelt å ty til ADHD-medisiner?

– Nei, det er strenge kriterier som må møtes før man gir diagnosen og medisiner til barn, sier hun.

Joseph er enig:

– Symptomene kan skyldes mange andre ting, overgrep hjemme, lærevansker på grunn av dårlig syn eller hørsel. Vi jobber først med å utelukke alle disse andre før man til slutt sitter igjen med det som kan forklares med en ADHD-diagnose, sier han.

Kvernmo legger til at det ikke er tilstrekkelig at barnet viser symptomer på kun én arena i livet sitt.

– Funksjonssvikten må melde seg på minst to ulike steder, altså både hjemme og på skolen eller i fritiden. Hvis ikke så setter vi ikke ADHD-diagnose på barnet, sier Kvernmo.